Tema u fokusu

Firma Grakop se već sprema za sljedeću godinu od koje očekuju nove i veće poslove


Kompanija Grakop d.o.o. iz Kiseljaka, kako je za Poslovne novine kazao direktor firme Senad Sejdić, konstantno raste, umjereno i bez velikih oscilacija. Već 26 godina posluju i šire svoje poslovanje, povećavaju broj zaposlenih i imaju konstantno i stabilno poslovanje.

I naša kompanija bila je pogođena pandemijom i nije nam bilo lako poslovati u prošloj godini. Atmosfera straha poremetila je normalne poslove, kao i novčane tokove, svaki poslovni sastanak je bio izazov za sebe. Radno vrijeme je bilo skraćeno, ali ipak niti jedan radni dan nismo imali potpuni zastoj u radu. Za nas je bilo veoma važno da ne prekidamo rad, da zadržimo svako rado mjesto i da se ne predajemo. Godinu smo ipak završili izuzetno uspješno, što je bilo pomalo i neočekivano. Povećali smo broj zaposlenih, a završne brojke su bile izuzetne. Zbog svega nabrojanog, te posebno zbog činjenice da pandemija nije nanijela gubitke u ljudskim životima u našoj firmi, mogu reći da sam jako zadovoljan kako smo završili prošlu godinu”, istakao je Sejdić.

Ova godina za Grakop je vrlo izazovna. Posljedice pandemije, kaže Sejdić, dolaze na naplatu, a nesređena politička situacija ne pogoduje poslovnoj klimi. Infrastrukturni poslovi su smanjeni što osjete i u ovoj firmi.

Očekujem da ove godine imamo smanjene prihode i nešto slabije rezultate nego prethodne godine. Mi već gledamo naprijed i spremamo se polako za narednu godinu, za koju očekujemo da će donijeti nove, veće poslove”, kazao je Sejdić, te dodao kako ova firma najviše posla ima tokom ljeta, s obzirom na to da se najveći projekti realizuju tokom ljeta, a privode se kraju u jesen i početkom zime.

Grakop je vrlo aktivan i tokom zimskih mjeseci jer imaju službu zimskog održavanja puteva. Između ostalog, imaju i ugovor sa Direkcijom za puteve Kantona Sarajevo za održavanje cesta na Bjelašnici, sa Kantonalnom direkcijom za SBK-a za održavanje cesta u Fojnici.

Kada govorimo o velikim projektima, učestvovali smo u izgradnji dijela autoputa Lepenica – Tarčin, ali ima i puno drugih projekata na koje smo ponosni, posebno izgradnja mreže puteva na Bjelašnici, rekonstrukciji ceste Kiseljak – Kreševo, izgradnja treće trake na Kobiljači. Težimo da imamo stabilno poslovanje, pa se fokusiramo na višegodišnje ugovore o redovnom održavanju cesta. Trenutno imamo aktivne ugovore sa Općinom Centar Sarajevo, Direkcijama za ceste KS i SBK. U najavi su određeni projekti na nivou FBiH, za koje se nadamo da ćemo biti konkurentni i moći učestvovati, ali za sada je možda rano da govorim više o tome”, kazao je Sejdić.

Od planova za naredni period Sejdić je istakao očuvanje radnih mjesta u firmi i zadržvanje zaposlenih, realizacija ugovorenih poslova i dobijanje novih klijenata i ugovora. Ove godine, kaže Sejdić, nemaju prevelika očekivanja, ali će pokušati da se što bolje pripreme za narednu godinu.

Piše: Minela Pamuk