Integral Inženjering iz Laktaša gradi obilaznicu kod Doboja u 2021.

Integral Inženjering iz Laktaša gradi obilaznicu kod Doboja u 2021.

Najveća kompanija u oblasti građevinarstva u BiH, Integral Inženjering a.d. iz Laktaša započeo je izgradnju obilaznice kod Doboja na Koridoru 5c, te uskoro i drugu fazu dionice brze ceste Okučani – granica sa BiH, a ukupna ugovorena vrijednost svih radova iznosi 723,2 miliona KM.

Kompanija Integral Inženjering a.d. Laktaši, regionalni lider u oblasti niskogradnje, u svojoj bogatoj tridesetogodišnjoj praksi do sada je uspješno realizovala preko 400 projekata ukupne vrijednosti oko 2,5 milijarde KM.

Između ostalog, izgradili su preko 100 km autoputeva, više od 850 km drugih puteva i preko 150.000 m2 poslovnih prostora. Osim toga, iskopali su preko 20 km tunela, položili preko 200 km vodovodnih sistema itd.

Njihova osnovna djelatnost uključuje izvođenje svih vrsta radova u građevinarstvu od izrade projektne dokumentacije i konsaltinga, do nadzora i izvođenja kompleksnih projekata.

Prema riječima Slobodana Stankovića, vlasnika i generalnog direktora „Integral Inženjering“ i u 2021. nastavljaju rad na značajnim infrastrukturnim projektima na teritoriji BiH, kao i Republike Srbije i Republike Hrvatske.

Ugovorena vrijednost radova 723,2 miliona KM

Započeli smo izgradnju još jedne dionice na Koridoru 5c, obilaznice kod Doboja, a tokom jeseni ćemo početi izgradnju i druge faze dionice brze ceste Okučani – granica sa BiH. Ukupna ugovorena vrijednosti svih radova iznosi 723,2 miliona KM. Također, do kraja godine biće završeno nekoliko projekata koje izvodimo u Srbiji, kao što je rekonstrukcija autoputa I A 3 na dionici petlja Sremska Mitrovica – petlja Pećinci, stabilizacija kosina br. 2 i 4 (druga faza) na autoputu kroz Grdeličku klisuru i rekonstrukcija državnog puta I B 35 na dionici Zaječar 5 – Knjaževac (Trgovište)“, istakao je Stanković.

Integral inženjering je tokom 2020. godine također realizovao niz uspješnih projekata, naročito u oblasti niskogradnje, među kojima je projektovanje i izgradnja dionice autoputa na koridoru 5c u BiH.

Radili smo i rekonstrukciju autoputa (državnog puta I A 3) u Srbiji, stabilizacija četiri kosine na autoputu E75 kroz Grdeličku klisuru u Srbiji, izgradnju mosta preko rijeke Save kod Gradiške između BiH i Hrvatske). U oblasti hidrogradnje nastavili smo izgradnju dovodnog tunela za buduću hidroelektranu „Dabar” kod Nevesinja u dužini od 12,1 km“, kaže Stanković.

Ukupni godišnji prihod 245 miliona KM u 2020.

Već duži niz godina Integral Inženjernig slovi za najveću kompaniju u oblasti građevinarstva u BiH po ukupnom godišnjem prihodu koji se kreće od 220 do 245 miliona KM, kao i po vrijednosti godišnjeg izvoza oko 90 miliona KM. Imaju oko 750 zaposlenih.

Naši dobri poslovni rezultati u 2020. i u prvoj polovini ove godine stvaraju utisak da pandemija COVID-19 nije imala značajniji uticaj na nas, što ne odgovara stvarnom stanju. Kao i drugi privrednici, prilagođavali smo tehnologiju rada na svakom gradilištu specifičnim zahtjevima, tražili smo najbolja rješenja za prekinute ili usporene logističke lance, kao i za ograničenja u kretanju zaposlenih. Dosljedno smo sprovodili mjere zaštite naših zaposlenih i podizvođača, te smo za sada zadovoljni stanjem“, tvrdi Stanković.

Integral Inžernjering teži ka tome da bude lider u oblasti građevinarstva u regiji i kao takav, nezaobilazan faktor dugoročnog socio-ekonomskog napretka svih država u kojima posluje.

Međunarodna konkurentnost Integrala

Stabilan rast i uspješno poslovanje naše kompanije zasnovani su na visokoj međunarodnoj konkurentnosti i ulaganju u tehnologiju, ali i u ljudske potencijale, kao i u razvoj poslovnih procesa i ukupne organizacije poslovanja. Primjenjujemo integrisani sistem upravljanja kvalitetom, kao i brojne tehničke domaće i međunarodne standarde koji se odnose na kontrolu kvaliteta materijala i postupaka njihove proizvodnje, a koji se ugrađuju u naše proizvode“, objašnjava Stanković.

Sve pomenuto, uz uspješan spoj iskustva i mladosti, te fleksibilna poslovna partnerstva Integral Inženjeringa sa brojnim domaćim i stranim kompanijama, dovode u konačnici do povoljnog odnosa cijena / kvalitet u odnosu na konkurenciju.

Svi tenderi na kojima učestvujemo su međunarodni, a takva je i konkurencija – uključuje najveće građevinske kompanije iz, pored ostalog, SAD, Kine, Turske, Austrije, Italije, Grčke, Bugarske, Azerbejdžana itd“, dodaje Stanković.

Poslovni planovi kompanije Integral Inženjering u ovoj i narednim godinama su jasni.

Naš prioritet je pozitivno poslovati kroz obezbjeđivanje dovoljno kvalitetnih ugovora, kvalitet izvedenih radova i poštivanje rokova. Infrastrukturno, u našoj regiji ima još veoma mnogo posla i to je prostor našeg primarnog interesovanja. Već ugovoreni poslovi nam daju vrijeme i prostor za promišljen i kontinuiran razvoj naše kompanije“, rekao je Stanković.

Piše: Irena Vasić-Dobrić

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.