Amazon u Zagrebu traži programere

Amazon u Zagrebu traži programere

Hrvatski mediji su prije nekoliko dana prenijeli vijest da će globalni lider u e-trgovini, američki Amazon, otvoriti svoju kancelariju u Zagrebu, u okviru kompanijinog plana za zapošljavanje čak 55.000 radnika širom planete. Kao posljedica ove objave, regionalne novinske kuće počele su sa nagađanjima o obimu budućeg poslovanja iz Hrvatske, i šta će to značiti za lokalna tržišta na zapadnom Balkanu.

Ipak, sve nedoumice su otklonjene jako brzo. Amazon je i zvanično objavio oglase za otvorene radne pozicije.

„Riječ je o programerima i stručnjacima za cloud hosting u okviru Amazon Web Services rešenja. Takvih osoba sa traženim iskustvom nema mnogo ni u cijelom regionu, a kamoli u Hrvatskoj, tako da taj konkurs nije mogao da prođe mimo poznavaoca tržišta“, objašnjava za naš Bizni.rs suosnivač eCommerce Asocijacije Srbije, Marko Ilić.

U firmi Amazon Data Services koja je osnovana u prestonici Hrvatske još 2019. godine, ovom prilikom biće zaposleno 15 ljudi. Traženi uslov između ostalog, je sedam godina iskustva u branši. U oglasima na zvaničnom sajtu matične kompanije pominje se rad na modularnim data centrima.

Amazon, inače, rukovodi velikim brojem data centara širom svijeta, koje neretko iznajmljuje na korišćenje velikim međunarodnim kompanijama. To je samo jedna od različitih poslovnih grana kojim se američki tehnološki kolos bavi.

„Što se tiče segmenta e-trgovine, o eventualnom odabiru Hrvatske kao potencijalnog čvorišta za zemlje EU, ali i zemlje nekadašnjeg Istočnog bloka, preko luke u Rijeci, a ne preko Soluna, na primer, bilo je ranije dosta spekulacija u hrvatskoj štampi, ali ni ovom prilikom neće doći do realizacije te želje“, komentariše Ilić.

Ostaje da se vidi da li još uvjek ostaje prostora da Amazon za svoje logističke potrebe eventualno odabere neku drugu državu u regionu u godinama pred nama.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.