Novosti

Proširenjem terminala godišnje predviđeno dva miliona putnika na sarajevskom aerodromu


U toku su velike investicije na sarajevskom aerodromu nakon kojih će putnici imati nova iskustva putovanja. Infrastrukturno, aerodrom cilja na bolju opremljenost i funkcionalnost što će rezultirati efikasnijem i naprednijem svakodnevnom poslovanju.

Kako su rekli iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo (MAS), gradnjom novog terminala planirano je dvostruko povećanje postojećih kapaciteta. Proširenjem bi aerodrom trebalo da bude u stanju opslužiti oko dva miliona putnika godišnje. Konstrukcija vanjskog krova, kako kažu, ispred proširenog terminala će doprinijeti i novom ambijentu sarajevskog aerodroma.

– Novi dio terminala će za razliku od stare zgrade na dva nivoa imati četiri etaže, odnosno dva sprata s prizemljem i suterenom, a ukupna površina biće oko 10.000 kvadrata. Putnici će dobiti dodatnih 12 šaltera za registraciju. Takođe, biće povećan broj izlaza, prostor glavnog hola, preuzimanje prtljaga, KDZ kontrole, DFS-a, komercijalna zona i prostorije, kao i VIP salon. Sa novom zgradom, ukupna površina aerodromskog terminala iznosiće oko 19.000 kvadrata, a sama zgrada sada je dugačka oko 120 metara – rekli su iz Uprave MAS-a.

Osim novog terminala, slijedi i novi sistem za rukovanje prtljagom (BHS). Ugovor je zaključen 17. avgusta ove godine, a kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma Profluss, renomirani proizvođač BHS sistema iz Njemačke koji za referencu imaju nekoliko evropskih aerodroma – Frankfurt, Cirih, Diseldorf, Beograd. Rok da završe radove je 210 dana.