Tema u fokusu

Zbog kvaliteta proizvoda Destilacija je prepoznata i na inostranom tržištu


Imajući u vidu da je Hemijska industrija Destilacija iz Teslića dominantno izvozno orijentisano preduzeće, svi problemi koji su zadesili preduzeće u inostranstvu zbog pandemije koronavirusa, dijelom su se prelili i na rad Destilacije u Tesliću.

Kako je kazao Zoran Škrebić, direktor firme, na samom početku pandemije suočili su se sa problemom transporta, prestankom rada industrija koje su direktni ili indirektni kupci njihovih proizvoda, što je dovelo do prestanka rada jednog pogona.

Na sreću, uspjeli smo da se poprilično brzo konsolidujemo, da nađemo neke nove kupce, da pokrenemo proizvodnju u punom kapacitetu i da, bez obzira na sve probleme koje je pandemija donijela, solidno završimo 2020. godinu. Za sada je ova godina veoma dobra. Plasman gotovih proizvoda je na zadovoljavajućem nivou. Na sreću svi naši dugogodišnji kupci su se poprilično dobro izborili sa pandemijskim problemima”, istakao je Škrebić.

Vodeći se misijom da dostave kupcima visokokvalitetne proizvode biološkog porijekla, koristeći prirodne materijale i resurse, njihov asortiman, kaže, nije prevelik, tako da su svi njihovi glavni proizvodi drveni ugalj, briket drvenog uglja i sirćetna kiselina veoma traženi, kako na regionalnom tržištu, tako i na tržištima Njemačke, Austrije i Švicarske.

Na domaćem tržištu smo, uprkos velikoj konkurenciji šumskih ugljeva i briketa, te uvoznih sirćetnih kiselina koje se, za razliku od naše proizvedene iz drveta, dobijaju iz zemnog gasa, prvenstveno zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda i dalje lideri u prodaji”, kazao je Škrebić.

Osnovna sirovina koju koriste je destilaciono drvo, koje 100 posto nabavljaju na domaćem tržištu. Za razliku od nekih ranijih godina kada su imali prilično velikih problema u nabavci, situacija u zadnje dvije godine je znatno bolja i za sada imaju dovoljno sirovine za nesmetan rad.

Svjesni da se na krilima stare slave ne može vječno živjeti, mi stalno, prvenstveno na bazi postojećih proizvoda, pokušavamo da razvijemo nove proizvode više vrijednosti”, kazao je.

Proizvodi Destilacije prisutni su na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a Škrebić kaže kako se trude da stečeno povjerenje i lidersku poziciju opravdaju i zadrže.

Filozofija da je kvalitet ispred svega, omogućila nam je da i na inostranom tržištu budemo prepoznati kao prodavac od povjerenja, tako da sa nekim od naših najvećih kupaca radimo preko 50 godina. Međutim osvajanje novih tržišta, odnosno pronalazak novih kupaca na inostranom tržištu je stalni posao. Epidemijska kriza malo nas je, s obzirom da su mogućnosti putovanja ograničene, a veliki broj sajmova otkazan, pomela, ali ne i zaustavila u našim planovima. Kvalitetom proizvoda, ali i odgovornim procesom proizvodnje te poštovanjem međunarodnih standarda, želimo da ostanemo visoko kotirani na regionalnom i evropskom tržištu”, istakao je Škrebić.

HI Destilacija a.d. Teslić osnovana je davne 1896. godine. Bila je to prva fabrika u regionu za hemijsku preradu drveta postupkom suhe destilacije. Imajući u vidu da fabrika postoji već 125 godina jasno je da je razvojni put Destilacije bio poprilično trnovit.

Međutim, tokom svih ovih godina, bazirajući sa na osnovnim proizvodima drvenom uglju i sirćetnoj kiselini, Destilacija opstaje zahvaljujući stalnoj težnji za unapređenjem kvaliteta postojećih i razvojem novih proizvoda, prvenstveno na bazi osnovnih, što je rezultiralo proizvodnjom briketa od prašine drvenog uglja, te proizvodnjom aromatizovanog, alkoholnog, vinskog i jabukovog sirćeta, kao i drugih proizvoda.

Piše: Minela Pamuk