Novosti

Najveća umjetna stijena za penjenje otvorena u Živinicama


Najveća umjetna stijena za penjanje u BiH za vikend je otvorena u prostoru BKC Živinice u tom gradu.

Tim povodom je održano i prvo međunarodno takmičenje u težinskom penjanju pod nazivom “Živi NICE Živi CLIMB”, na kojem je učestvovalo 40 takmičara iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Njemačke.

Stijena u Živinicama široka je osam, a visoka 13 metara i opremljena je kvalitetnom opremom. Penjačku stijenu mogu koristiti djeca, mladi i odrasli, kako za rekreativno tako i za takmičarsko penjanje.

– Na ideju se došlo nakon što je interesovanje za ovaj olimpijski sport naglo poraslo, kao i zbog nedostatka kapaciteta u trenutno jedinoj sali za penjanje koja se nalazi u kućnom ambijentu. Tako se krenulo i u izgradnju ove stijene, na kojoj će, između ostalog, biti moguće održavanje ozbiljnih treninga i obuka za sve kojima to bude privlačno – rekao je za Nezavisne Admir Andelić, instruktor alpinizma koji vodi Penjački klub UP iz Živinica, koji je prvi klub ove vrste u TK.

Andelić dodaje da je jedan od ciljeva otvaranja stijene javnosti pokazati ovaj sport te ga promovisati, ali i poboljšati uslove za treniranje penjanja.

– Sportsko penjanje je ove godine predstavljeno prvi put na Olimpijskim igrama, pa ćemo u budućnosti naše aktivnosti usmjeriti i na formiranje saveza na nivou BiH, kako bi perspektivni penjači imali mogućnost predstavljati našu državu na većim takmičenjima i prvenstvima – ističe Andelić.

Za promociju ove vrste sporta je i grad Živinice te je projekat predstavljen i na manifestaciji Dani dijaspore i najavljena podrška i u budućnosti.

– Značajno je istaći da je ovo sport olimpijskog karaktera, koji ima evropsko i svjetsko takmičenje i koji će gradu Živinice dati jedan novi epitet. Mi ćemo u saradnji s penjačkim klubom napraviti dodatne planove za razvoj ove vrste sporta u našem gradu, a planiramo uraditi još jednu stijenu na otvorenom – kazao je Samir Kamenjaković, gradončalenik Živinica.

Izgradnja stijene trajala je nekoliko mjeseci i koštala oko 30.000 KM, a pomoglo je i Planinarsko društvo s Bjelašnice.

– Smatramo da je ovaj događaj veliki pomak u BiH ka razvijanju ovog sporta – kazao je Damir Lukšić iz Planinarskog društva Edelweiss Bjelašnica.