Tema u fokusu

Marošević: Budućnost razvoja Vareša je u rudarstvu i turizmu


Općina Vareš, kako je u razgovoru za Poslovne novine kazao Zdravko Marošević, načelnik Općine, ima potencijale u mineralnim sirovinama ruda željeza, ruda cinka, barita i olova, ruda hroma i ruda kamena. Šumsko bogatstvo i potencijali u turizmu, dodaje, su također prirodni potencijali Vareša.

Koliko je pandemija uticala na zastoj u razvoju Vareša, koliko to sada uspijevate nadoknaditi?

Naravno da je pandemija 2020. godine uticala općenito na život građana i na ekonomske tokove i ulaganja, jer je život u jednom momentu stao i bio bez velikih aktivnosti, smanjen je promet nekretnina, ulaganja, nedolazak dijaspore kao i nedolazak turista. Sve jednostavno je uticalo na općinski proračun koji se smanjio, može se reći i 50 posto. Uspjeti nešto nadoknaditi je vrlo težak put. Naravno, samo radom i moleći Boga da se više ovakva situacija blokade radi pandemije ne desi je jedini izlaz i tokom sljedećih godina nadoknaditi sve što je nastalo štete u 2020. godini.

Da li imate više stranih ili domaćih investitora, u koje oblasti se najviše ulaže?

Teško je reći kojih investitora ima više ili manje, ali u svakom slučaju strani investitori su u dijelu rudarstva i u dijelu turizma i to je ono što je budućnost, a domaći ulagači su svakako oni koji već rade, neki stagniraju, neki proširuju poslovanje ovisno o tržištu i ekonomskim kretanjima globalno kako u Evropi tako i u svijetu. Najviše se ulaže naravno u područje eksploatacije, istražne radnje i priprema za eksploataciju ruda i u projekte turističkih potencijala.”

Koliko je Općina pomogla svojim privrednicima da se oporave od posljedica pandemije?

Općina nije u stanju da nešto posebno pomogne privrednicima, osim što ih je u nekom iznosu oslobodila plaćanja određenih taksi u 2020. godini. Objektivno je reći da se svako borio sa svojim problemima, kako Općina tako i u općini svi privrednici koji rade.

Na kojim sve projektima trenutno radite?

“Najveći projekti koji se sada trenutno rade, to je priprema za otvaranje rudnika, projekti u turizmu, a posebno mi kao organ uprave privodimo kraju Prostorni plan općine Vareš, i to je najbitniji dokument koji nam treba za dalje djelovanje.

Kakvi su planovi za naredni period, imate li najavljenih novih investicija, šta možemo očekivati u Varešu u ovoj i sljedećoj godini?

Teško je na ovakvo pitanje dati odgovore u kojem će pravcu ići općenito i kao država i kao društvo. Otvaranje eksploatacije rudnika cinka, barita i olova će pospješiti sve druge djelatnosti i to bi moglo obilježiti budućnost Vareša i početak nekih investicija i novog razvitka u svim pravcima, kako u privredi tako i u općem životu građana Vareša.

Piše: Minela Pamuk