Tema u fokusu

Nelt je pokazao da je agilan, održiv i uspješan sistem


Kompanija Nelt d.o.o. Istočno Sarajevo, lider u oblasti distribucije robe široke potrošnje i pružanja logističkih usluga u BiH, ostvarila je u prvih osam mjeseci 2021. godine izvanredne poslovne rezultate.

U tekućoj godini imaju u planu sticanja novih principala i širenja asortimana sa postojećim partnerima. Prioritet im je, kao i uvijek, pružanje distributivnih i logističkih usluga najvišeg nivoa efikasnosti i kvaliteta – njihovim principalima, kupcima i poslovnim partnerima.

Sa Goranom Cerovinom, izvršnim direktorom kompanije Nelt za tržište BiH razgovarali smo o ostvarenim poslovnim rezultatima u prvih osam mjeseci 2021, poslovnoj strategiji i politici kvaliteta kompanije, projektima koji su obilježili njihovo poslovanje u vrijeme pandemije COVID-19.

Možete li predstaviti poslovne rezultate koje je Nelt ostvario u prvih osam mjeseci 2021.?

“Na naše veliko zadovoljstvo rezultati u 2020. godini su bili u skladu sa očekivanjima i revidiranim ciljevima, iako je prethodna godina bila vrlo izazovna u poslovnom svijetu. Zabilježili smo čak i rast profitabilnosti u odnosu na 2019. godinu. Na osnovu rezultata u prvih osam mjeseci 2021. godine, kroz parametre prometa i realizovanih investicija, možemo reći da imamo pozitivan trend u odnosu na 2020. godinu. Konkretno imamo rast prihoda od 20% u odnosu na isti period prethodne godine, što nas dodatno motiviše da kroz širenje portfolija i organizacije zadržimo lidersko mjesto i u okviru distribucije robe široke potrošnje i pružanja logističkih usluga. Vjerujemo da ćemo dostići definisane ciljeve do kraja godine.”

Kompanija je rangirana na osnovu poslovnih rezultata među „100 najvećih kompanija u BiH“. Koji  faktori utiču na uspjeh i kakva je Vaša poslovna strategija i politika kvaliteta?

“U svom radu oslanjamo se na korporativne vrijednosti: pobjednički mentalitet, inovativnost, ličnu odgovornost, dugoročnu perspektivu i brigu o ljudima. Uz kvalitet usluga koje pružamo, ove vrijednosti nam dugoročno donose uspijeh. Kroz navedene postulate naše kompanije, definisali smo odnos zaposlenih jednih prema drugima, prema poslovnim partnerima i kupcima, kao i prema samoj kompaniji. Najvažniji resurs i temelj uspješnog poslovanja Nelta jesu upravo naši zaposleni.”

Predstavite ukratko Nelt d.o.o.

“Nelt je dio Nelt Grupe koja zapošljava preko 4.000 ljudi u 15 kompanija na 11 tržišta Evrope i Afrike. Već 15 godina smo prisutni na BiH tržištu i trenutno zapošljavamo 430 ljudi. U BiH raspolažemo sa 16.000 m² skladišnog prostora opremljenog najsavremenijim tehnologijama i preko 7.000 mjesta isporuke na godišnjem nivou. Trenutno na tržištu BiH distribuiramo renomirane brendove mnogih kompanija kao što su Mondelez, Kraš, Bambi, Neoplanta, Baby Food Factory, Mladegs Pak, Arla Foods, Kent, Friesland Campina, BiC, Jacobs Douwe Egberts, Japan Tobacco International, Karelia, Zlatni dukat, Philips, Energizer.”

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19  uticala  na poslovanje kompanije?

“Prethodne godine smo se globalno suočili sa nečim što je predstavljalo ličnu i profesionalnu neizvjesnost, pandemijom koja je nanijela veliku štetu pojedincima, privredi i društvu. Nelt je pokazao da je agilan, održiv i uspješan sistem koji je, tokom izazovnih vremena, pružio podršku kako zaposlenima i njihovim porodicama, tako i institucijama i ustanovama u BiH. Sa ove tačke gledišta, mogu reći da smo uradili odličan posao i ostvarili odlične rezultate. Zahvalnost prvenstveno dajem našim zaposlenima koji su i u uslovima Covid pandemije pokazali pozitivan stav, visok nivo motivacije, međusobno povjerenje i timski duh.”

Koji projekti ili investicije su, prema Vašem mišljenju, obilježili poslovanje kompanije u 2020. godini?

“Kao najznačajniju aktivnost za prošlu godinu istakao bih početak regionalne saradnje sa Kraš Grupom i dodatno zapošljavanje 80 novih kolega. Dobili smo i titulu Najpoželjnijeg poslodavca u BiH od strane portala mojposao.ba. Dodatno smo, kao društveno odgovorna kompanija, sprovodili aktivnosti u borbi protiv COVID-a 19. Donirali smo sredstva Fondu solidarnosti Republike Srpske, lokalnim bolnicama, Crvenom krstu, zbog čega nam je Federalni štab civile zaštite BiH dodjelio priznanje za posebne zasluge u oblasti zaštite i spašavanja tokom pandemije.

Sa druge strane, interno smo bili usmjereni na održavanje potrebnog dnevnog obima posla, što smo, zahvaljujući pravovremenom prilagođavanju novonastaloj situaciji, uspješno i odradili.”

Koje značajne investicije planirate realizovati u ovoj godini?

“Nelt kontinuirano investira u oblasti koje obezbjeđuju dugoročnu perspektivu za kompaniju – izgradnja pametnih skladišta, razvoj novih digitalnih tehnologija, razvoj integrisanih logističkih usluga, obnavljane flote vozila, zaštita okoline i najvažnije, edukaciju i profesionalno usavršavanje naših zaposlenih.

U tekućoj godini imamo dodatnih planova i projekata u cilju sticanja novih principala i širenja asortimana sa postojećim partnerima. Prioritet je, kao i svih ovih godina, pružanje distributivnih i logističkih usluga najvišeg nivoa efikasnosti i kvaliteta – našim principalima, kupcima i poslovnim partnerima.”

Šta u poslovnom smislu za Nelt donosi  2021. i kakva su Vaša očekivanja?

“Nelt je sebi postavio ambiciozne poslovne ciljeve za 2021. godinu tako da ćemo se potruditi da ih, bez obzira na okolnosti, ostvarimo. Ulaganje u modernizaciju, digitalizaciju procesa, proširenje skladišnih kapaciteta, preuzimanje veće uloge u međunarodnom transportu, dodatni razvoj logističkih usluga su neki od naših tekućih planova. Postojećim partnerima ćemo nastaviti pružati usluge najvišeg nivoa kvaliteta u oblasti logistike i distribucije robe široke potrošnje.

Uz navedene investicije i projekte, naša globalna Grupacija dugoročno teži da, u budućnosti, izađe i na susjedna tržišta u širem regionu, ali i EU.”

Piše: Irena Vasić Dobrić