Novosti

AIK Banka i MK Group doniraju 200.000 eura porodilištima u BiH


AIK Banka i MK Group šire svoj tradicionalni program “Podrške porodici” donacijama porodilištima širom regiona.

Projekat, čija ukupna vrijednost iznosi više od 700.000 eura, realizuje se u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.Konkretno, za porodilišta u Bosni i Hercegovini izdvojeno je ukupno 200.000 eura. Tim povodom predstavnici AIK Banke i MK Group održali su sastanke u resornim ministarstvima, na kojima se razgovaralo o zdravstvenim ustanovama kojima je finansijska pomoć najpotrebnija. Sa predstavnicima Ministarstva zdravstva FBiH dogovoreno je da 100.000 eura bude dodijeljeno porodilištu u Općoj bolnici u Sarajevu, dok će ista suma u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske biti donirana porodilištima u Prijedoru i Gradiški.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Spske, izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje sa MK Group i AIK Bankom koje ulažu u porodicu, djecu i društvo u cjelini: “Dogovorili smo da naši zajednički timovi obiđu predviđene lokacije i zajedno sa direktorima porodilišta nađu najbolje rješenje kako bi za novac predviđen donacijom obezbijedili što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i što bolje uslove za porodilje, trudnice i djecu koja dolaze na svijet”.

Vedran Marčinko, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, nakon sastanka je poručio: “Ova vrijedna donacija će biti iskorištena za poboljšanje statusa pacijenata u glavnom gradu BiH kroz ulaganje u ginekološki odjel Opće bolnice ‘Prof. dr. Abdulah Nakaš'”.

Jelena Galić, predsjednica Izvršnog odbora AIK Banke, istaknula da je raduje saradnja sa oba ministarstva na ovom projektu od interesa za stanovnike Bosne i Hercegovine.

“AIK Banka i MK Group za svoje zaposlene već četiri godine organizuju program ’Podrške porodici’ kojim pomažemo roditeljima u krucijalnom trenutku za svaku porodicu, kakav je rođenje djeteta. Ove godine smo odlučili da odemo korak dalje i proširimo ga kroz donacije porodilištima u cijelom regionu. Briga o djeci je uz zdravstvo jedan od fokusa društveno odgovornih aktivnosti naše grupacije, a na ovaj način spajamo oba segmenta. Ulaganje u nove naraštaje jeste ulaganje u budućnost regiona, i zato ovim donacijama želimo da doprinesemo unapređenju uslova u kojima se rađa novi život”, izjavila je Galić.

Regionalni projekat “Podrška porodici” kroz finansijske donacije odabranim porodilištima ima za cilj da omogući bolje uslove za trudnice, porodilje i novorođenčad, ali i da dugoročno pruži podršku porodičnoj politici i mjerama za podsticaj nataliteta u zemljama regiona u kojima aktivno posluju AIK Banka i MK Group. U lokalnim zajednicama u kojima su prisutne, samo tokom proteklih pet godina realizovale su više od 500 društveno odgovornih akcija u vrijednosti koja premašuje pet miliona eura.