Novosti

Ambasada Češke traži partnera za promociju trgovine i ulaganja u BiH


Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini upućuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u okviru programa Czech Business Support.

Lokalne organizacije mogu dobiti finansijsku podršku za usluge pružene češkim kompanijama koje su zainteresovane za poslovanje u Bosni i Hercegovini, navedeno je na sajtu Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo (RAIS).

Cilj programa Czech Business Support je pronalazak snažnog lokalnog partnera koji dobro poznaje tržište i zakonodavno okruženje u Bosni i Hercegovini te će pružati usluge češkim izvoznicima i investitorima. Ove usluge mogu, između ostalog, uključivati izradu poslovnog plana, pravno i finansijsko savjetovanje, pomoć u uspostavljanju kanala distribucije ili promotivne i marketinške aktivnosti.

Predlagač projekta koji bude izabran za realizaciju, dobit će finansijsku podršku u iznosu do 70% ukupnih troškova za pružanje navedenih usluga češkim kompanijama, a preostalih 30% sufinancirat će češke firme koje će imati koristi od tih usluga.

Predloženi projekt mora biti realizovan u periodu između 1. januara i 31. oktobra 2022. godine.

Projektni prijedlog trebao bi definisati usluge koje je aplikant spreman pružiti češkim kompanijama u okviru programa u Bosni i Hercegovini i njihov doprinos razvoju češkog izvoza i investicija. Prioritet će imati projekti sa najširim mogućim spektrom ponuđenih usluga.

Pravila i uslovi projekta će biti regulisani sporazumom između Ambasade Republike Češke i organizacije koja implementira projekat.