Novosti

Zvanično otvoren most Svilaj


Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković svečano su danas otvorili most Svilaj na rijeci Savi koji povezuje BiH i Hrvatsku.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu će biti predat i novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduslovi za međunarodni promet putnika.

Svečanosti, između ostalih, prisustvuju šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler i ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara prethodno je saopšteno da je ovo ministarstvo izdalo rješenje o otvaranju privremenog graničnog prelaza kako bi most Svilaj, kao i dio auto-puta na Koridoru “Pet ce” bili stavljeni u funkciju.

BiH je svoj dio projekta finansirala iz vlastitih budžetskih sredstava, a vrijednost radova prema ugovoru o građenju iznosi 22.308.022 evra bez PDV-a.

Prekogranični most Svilaj dio je dionice Koridora “Pet ce” čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 miliona evra u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona evra u zajmovima, saopšteno je ranije iz Delegacije EU.

Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka auto-putne mreže Hrvatske i BiH.

Izgradnja mosta započeta je u septembru 2016. godine.