Tema u fokusu

Banstroj je poslovima u BiH stvorio impresivne reference i za poslove u drugim zemljama


S obzirom na to da su većinu poslova ugovorili u 2019. godini, pandemija firmi Banstroj nije donijela veće probleme, te su 2020. godinu proveli realizujući ugovorene poslove. Prošle godine, kako je za Poslovne novine kazao Ramo Gutić, direktor firme Banstroj, imali su čak najveću realizaciju u dosadašnjem poslovanju.

Najveće tržište za nas je još uvijek Bosna i Hercegovina, međutim realizacijom uspješnih projekata na teritoriji BiH stvorili impresivne reference. Na osnovu uspješnih projekata u našoj zemlji isporuku naše opreme smo vršili na tržišta Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije, Makedonije, Slovenije i Francuske. Iako smo većinu projekata radili u našem regionu naši klijenti su iz različitih zemalja svijeta, te je širenje i na tržišta drugih zemlja veoma izvjesno”, kazao je Gutić.

Primarna djelatnost firme Banstroj, pojasnio je Gutić, je dizajn i proizvodnja, montaža i puštanje u pogon opreme za male hidroelektrane. Osim navedenog, vrše dizajniranje i izradu čeličnih kontrukcija, te nude usluge mašinske obrade. Banstroj je osnovan 2009. godine u Banovićima kao konstrukcijski biro bez vlastite proizvodnje. Povećanjem obima poslovanja Banstroj od 2013. godine stvara i vlastiti proizvodni pogon u Banovićima otvarajući tako i nova radna mjesta. Gutić kaže kako su zadovoljni postignutim do sada.

Naša oprema je ugrađena na preko 60 objekata malih hidroelektrana. Izdvojio bi dava objekta koja smo realizirali 2014. godine u Albaniji. Riječ je o jednoj maloj hidroelektrani (mHE MURDHARI 1) snage 3 MW i jednoj od 1,8 MW (mHE MURDHARI 2.). To je jedan od naših najvećih izvoznih poslova. Na domaćem tržištu bih izdvojio mHE Kamenicu snage 0,7MW realizovana 2018. godine, zatim mHE Krupac 1 MW realizovana 2020. i mHE Merdani 2 MW u 2021. godini”, istakao je Gutić.

Za ovu godinu ugovorili su opremu za četiri male hidroelektrane. Međutim, kako se vode brojne kampanje protiv gradnje malih hidroelektrana, i njihovi poslovi su na čekanju što je za posljedicu imalo i smanjenje broja zaposlenih.

Projekte koje smo ugovorili, a koji su na čekanju, nadam se da ćemo realizovati sljedeće godine, a u pregovorima smo i za nova dva veća objekta mHE, tako da ćemo imati dovoljno posla i u narednoj godini. Željeli bismo se širiti i zapošljavati nove radnike, međutim, dešavanja oko zabrane gradnje mHE nam ne daju previše optimizma u tom pogledu. Mi gradnju mHE vidimo kao razvojnu šansu za BiH. Izgradnjom 500 mHE otvorila bi se investicija od 2,5 milijardi KM. Za deset godina bismo mogli izgraditi 500 mHE, tako da bi godišnja investicija iznosila 250 miliona KM. Na ovaj način bi se produkovalo oko 7.500 novih radnih mjesta u oblasti metaloprerade, građevinarstva, elektroindustrije i drugih djelatnosti. Pri gradnji mHE 70 do 90 posto investicije mogu realizovati domaće kompanije, dok kod vjetro i solarnih elektrana taj udio je svega 10 posto”, kazao je Gutić.

Banstroj od drugih, kako je kazao Gutić, izdvaja njihov jedinstven proizvod.

Jedina smo firma na području Balkana, osim Slovenije, koja ima vlastiti dizajn i proizvodnju turbinske, hidromehaničke , elektro i upravljačke opreme za male hidroelektrane. Naše skromno mišljenje je da je to trenutno tehnološki najnapredniji proizvod sa područja BiH”, poručio je.

Piše: Minela Pamuk