Novosti

Von der Leyen o energetskoj krizi u Evropskoj uniji


Lideri Evropske unije razgovaraće krajem oktobra o ideji o uspostavljanju strateških rezervi gasa EU i odvajanju cijene električne energije od cijena gasa, izjavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

U razgovoru s novinarima u Estoniji, fon der Lejen je rekla da je skok cijena električne energije za evropske potrošače uglavnom rezultat znatnog poskupljenja gasa jer globalna potražnja raste, a ključni evropski dobavljači, poput Rusije, ne povećavaju ponudu, prenosi Rojters.

“Što se tiče gasa, mi u velikoj mjeri zavisimo od uvoza – 90 posto gasa se uvozi. Globalna ekonomija raste, pa raste i potražnja, ali se ponuda ne povećava u skladu s tim. Veoma smo zahvalni što Norveška povećava proizvodnju, ali izgleda da to nije slučaj u Rusiji”, rekla je ona.

Istakla je da EU mora da ulaže u obnovljive izvore energije jer će je to učiniti nezavisnom od uvoza i stabilizovati cijene. Neposredni koraci koje treba da preduzme biće tema sljedećeg samita EU 21. i 22. oktobra, prenosi Tanjug.

“Vrlo brzo ćemo razgovarati u Evropskom savjetu, ne samo večeras, već i u naredne dvije nedelje, o rješavanju pitanja skladišta, strateškim rezervama i imaćemo uvid u ukupan sistem formiranja cijena na tržištu električne energije, jer su cijene struje visoke zbog visokih cijena gasa, i moramo da razmotrimo kako da tu vezu razdvojimo unutar tržišta, jer imamo mnogo jeftiniju energiju poput obnovljivih izvora”, rekla je fon der Lejen.