Tema u fokusu

Za TMD Group Gradačac će 2021. biti rekordna godina u historiji poslovanja


Kompanija TMD Group iz Gradačca, lider u proizvodnji metalnih djelova za najveće svjetske kompanije, već je u prvih osam mjeseci 2021., kako je naveo Adem Hanić direktor kompanije, dostigla nivo izvoza iz cjelokupne 2020., stoga očekuju da će za TMD Group ova godina biti rekordna u historiji poslovanja.

Saradnja sa novim klijentima iz EU

To je značajan uspjeh, jer i prema trenutnom statusu narudžbi 2021. treba da bude rekordna godina u historiji poslovanja. Najveći dio porasta izvoza je vezan za postojeće klijente, s tim da u četvrtom kvartalu ove godine treba da započne saradnja i sa novim klijentima iz EU, na kojoj smo intenzivno radili u prethodnom periodu. S obzirom da je iskorištenost kapaciteta u prosjeku iznad 75% , planiramo intenzivirati povećanje proizvodnih kapaciteta u kovačnici i mašinskoj obradi u narednom periodu“, naglasio je Hanić.

TMD Group se bavi proizvodnjom metalnih dijelova, koji se koriste u raznim industrijskim aplikacijama, a koji podrazumijevaju korištenje tehnologija kovanja i mašinske obrade.

Ključni faktor koji se odnosi na uspješnost poslovanja TMD Group je konkurentnost, a to podrazumijeva usklađenost sa najboljim međunarodnim standardima i praksama. Poslovna strategija vezana za kvalitet je fokusirana na poštivanje rokova isporuke, kao i isporuke proizvoda u zahtijevanom kvalitetu i kvantitu od strane naših klijenata. Ukratko, naši klijenti očekuju da smo pouzdan partner, koji može brzo da se prilagodi promjenama na tržištu, a to podrazumijeva fleksibilnost i agilnost“, istakao je Hanić.

Serijska proizvodnja respiratora u 2022.

U TMD Group su posebno ponosni na projekat respiratora, na kojem intenzivno rade od marta 2020.

U tom periodu, uspjeli smo da razvijemo nekoliko prototipova respiratora, od kojih je posljednji testiran od strane MD-Tec laboratorije u Velikoj Britaniji. Trenutno smo u finalnoj fazi registracije firme TMD Medical Components and Devices i uvođenja standarda koji su potrebni za dobivanje CE znaka. Nadamo se da će serijska proizvodnja početi u 2022.“, najavio je Hanić.

Podrška vlasti u BiH

Nakon inicijalnog prekida u lancima snabdjevanja u periodu mart-juni 2020, TMD Group je uspjela da povrati tržište i adresira trenutne probleme, koji su se odnosili na kontinuiranu proizvodnju i isporuke.

U tom smislu, bitno je istaći da vlasti u BiH nastave podržavati održivost i konkurentnost izvozno orjentiranih firmi. Trenutno smo suočeni sa problemima povećanja obima proizvodnje i nadamo se da će vlasti prepoznati potrebu poboljsanja uslova poslovanja u BiH, kako bi smo ovaj značajan rast mogli i realizirati“, dodaje Hanić.

Značajniji investicioni ciklus nakon 2021.

U odnosu na prethodne periode kada su investirali u proširenje kapaciteta i opreme, u TMD Group za sada nemaju značajnijih projekata koji su u fazi implementacije.

Međutim, u skladu sa najavama novih proizvoda i kupaca, u periodu nakon 2021. namjeravamo pokrenuti značajniji investicioni ciklus“, rekao je Hanić.

Piše: Irena Vasić Dobrić