Povećana potražnja peleta širom BiH, cijene više za 20%

Povećana potražnja peleta širom BiH, cijene više za 20%

Zbog povećane potražnje širom BiH, došlo je do viših cijena peleta za 20%, potvrdili su za Nezavisne iz firmi koje se bave proizvodnjom ovog energenta.

Naime, kako kažu, sada se cijene kreću od 350 do 390 KM za tonu, u zavisnosti od vrste, ali i kvaliteta.

U kompaniji Ensa BH iz Srpca potvrdili su da su cijene peleta više za 20% nego u ljetnim mjesecima.

– I pored viših cijena ovog energenta, trenutno imamo povećanu isporuku, tako da smo količine koje smo imali unaprijed prodali – kažu iz ove kompanije za Nezavisne novine.

Zbog velike potražnje kupci su prinuđeni da na isporuku, kako objašnjavaju, čekaju po 20 i više dana. Dodaju da tona peleta sada košta 355 KM.

Da su cijene peleta više za 20%, potvrdili su i iz firme Drvosječa Sarajevo, ali ističu da poskupljenje nije uticalo na potražnju.

– Sad tona peleta košta 390 KM. U krugu od 50 kilometara čeka se na isporuku do 10 dana, a isporuka za dalje relacije čeka se 20-30 dana. Potražnja jeste veća, jer je više ljudi prešlo na grijanje ovim energentom. Mi ga ne izvozimo u inostranstvo i podmirujemo naše tržište, jer je gužva i ne možemo stići da izvozimo – kažu u ovoj firmi za Nezavisne novine.

Iz preduzeća DI Karać Aleksandrovac, koje se bavi prodajom peleta, kažu da paleta od 990 kg bez prevoza košta 345 KM te da je skuplji nego prošle godine.

Iz preduzeća Drvoprodex Banjaluka, koje se bavi proizvodnjom peleta, kažu da kupci svakodnevno zovu radi kupovine peleta te da je velika potražnja za njim, jer su mnogi građani prešli na ovaj energent.

– Trenutno smo obustavili proizvodnju peleta te samo vršimo isporuku već naručenog – kažu iz ovog preduzeća i dodaju da oni nisu podigli cijenu.

– Tona peleta kod nas košta 350 KM, a mi svake godine u aprilu imamo akciju, kada prodajemo pelet po 330 KM po toni i veliki broj naših kupaca uglavnom tada nabavlja pelet – ističu iz ovog preduzeća za Nezavisne i dodaju da besplatno voze samo u Banjaluci.

I na prodajnom portalu OLX može se naći veliki broj proizvođača peleta koji ovaj energent prodaju od 320 do 400 KM po toni, s tim da se mora naglasiti kako cijene variraju od proizvođača do proizvođača.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.