Tema u fokusu

Svojim primjerom KOLEKTOR CCL je pokazao da vrijedi investirati u Republiku Srpsku i BiH


Kompanija Kolektor CCL d.o.o. Laktaši, kao dio slovenačkog koncerna KOLEKTOR GROUP, sinonnim je za kredibilitet, povjerenje, kvalitet i inovativne proizvode i usluge.

Dugogodišnja tradicija poslovanja i iskustvo na polju razvoja, proizvodnje i usluga podrške u automobilskoj industriji, svrstava ih među najpouzdanije snabdijevače integrisanih rješenja za automobilsku industriju.

Svoje poslovne uspjehe samostalno niže u proteklih 16 godina i od male proizvodne firme sa 70 zaposlenih, koliko je imao 2005., danas je izrastao u modernu firmu sa preko 600 zaposlenih na 3 proizvodne lokacije u Laktašima, Prijedoru i Srpcu.

Sa Predragom Zorićem, direktorom Kolektor CCL d.o.o. Laktaši, razgovarali smo o poslovnim rezultatima u 2021., novim investicijama, izazovima s kojima se susreću u proizvodnji, otvaranju prvog interaktivnog trening centra za alatničarstvo u BiH itd.

Kakve poslovne rezultate je Kolektor CCL d.o.o. Laktaši ostvario u 2021. godini?

“U ovoj poslovnoj godini tržišne turbulencije, nivo proizvodnje smo podigli za 20% i zbog toga smo od januara do danas zaposlili preko 70 radnika. Stabilno poslovanje kompanije omogućit će nam proširenje kapaciteta na svim našim proizvodnim lokacijama, što podrazumjeva i nova zapošljavanja. Narudžbe naših kupaca su u značajnom porastu i to ukazuje da ćemo ove godine ostvariti izvoz od preko 30 miliona eura. Također, očekujemo da ćemo do kraja 2021. ostvariti prihod u iznosu od 68,5 miliona KM i dobit od 4,1 milion KM. Naš strateški cilj je da se u narednim godinama naš godišnji promet poveća sa prošlogodišnjih 25 miliona eura na impozantnih 55 miliona eura.”

Predstavite ukratko za naše čitaoce kompaniju Kolektor CCL iz Laktaša?

“KOLEKTOR CCL d.o.o. Laktaši je dio slovenačkog koncerna KOLEKTOR GROUP koji svoju proizvodnju, osim u Bosni i Hercegovini, ima u Sloveniji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji i Južnoj Koreji. KOLEKTOR plasira svoje proizvode na gotovo sve kontinente. Poslovna priča KOLEKTOR-a počinje u malom slovenačkom gradu Idriji prije 55 godina. Uspješna firma u predhodnom sistemu, nakon uspješne privatizacije početkom devedesetih, ostvaruje stabilan i brz rast u godinama koje dolaze.

Godine 2005.godine rukovodstvo koncerna se odlučuje na početak poslovanja i u Bosni i Hercegovini. Od tog momenta koncern kontinuirano prenosi tehnologije na naše nove lokacije, širi i njeguje poslovnu kulturu i gradi viziju za budućnost.

Kolektor CCL danas u BiH ima registrovane tri poslovne jedinice i to u Laktašima, Srpcu i Prijedoru. Sa preko 600 zaposlenih, koliko trenutno radi na našim proizvodnim lokacijama, na sedmičnom nivou proizvedemo preko milion proizvodnih jedinica.”

Šta je osnovna djelatnost kompanije Kolektor CCL i šta sve čini proizvodni program?

“Naša osnovna djelatnost je proizvodnja elektro komponenti za automobilsku industriju i industriju ručnih alata, proizvodnja alata i mašina. Pored proizvodnje komutatora u Laktašima i Prijedoru, posebno smo ponosni na našu proizvodnju u poslovnoj jedinici u Srpcu, gdje proizvodimo induktivne komponente i feromagnete.

U Prijedoru smo, osim proizvodnje komutatora, pokrenuli i proizvodnju mašina i alatnicu sa trening centrom za obuku novog kadra.”

Gdje sve vaši proizvodi nalaze primjenu, na koja tržišta ih isporučujete i ko su kupci?

“Naši proizvodi nalaze primjenu u automobilskoj industriji, industriji ručnih alata i kućih aparata. Isporučujemo ih širom svijeta, a direktni kupci – partneri naših proizvoda su renomirani svjetski brendovi poput firmi Bosch, Borg Wagner, Valeo, Metabo, Makita, Hilti, Hella, Continental, Sick i mnogi drugi. Naše preduzeće radi na konstantnom razvoju novih proizvoda u saradnji sa postojećim kupcima, a fokus nam je tržiše EU.”

Imate li u najavi proširenje proizvodnje i nove investicije u pogonu u Laktašima?

“Trenutno radimo na optimizaciji proizvodnih procesa, kroz automatizaciju i digitalizaciju, što u budućnosti treba da obezbjedi bolju produktivnost i radna mjesta sa većom dodanom vrijednošću. U narednom periodu fokus naših aktivnosti bit će u proizvodnoj lokaciji u Laktašima.”

U kolikoj mjeri ulažete u modernizaciju opreme?

“Obzirom na to da smo uglavnom svu opremu preuzeli od matičnog preduzeća, te da je ista u upotrebi dugi niz godina, neophodno je konstantno ulaganje i nadogradnja, što uspješno rješavamo sa našim stručnim kadrovima iz područja mašinogradnje, koji se bave automatizacijom naših procesa. U našem strateškom planu imamo potpuno opremanje alatnice u Prijedoru i investicije, koje će obezbjediti veći nivo automatizacije proizvodnje induktivnih komponenti u Srpcu.”

Prošle godine otvoren je pogon Kolektora u Prijedoru. Šta proizvodite u ovom pogonu i u čemu se ogleda saradnja među poslovnicama kompanije?

“Na lokaciji Prijedor smo, pored proizvodnje komutatora, pokrenuli i program automatizacije, proizvodnje mašina i alatnicu. U skorijoj budućnosti planiramo adaptirati novih 4.000 m² poslovnog prostora, što će zahtjevati i dodatna zapošljavanja. Saradnja između naših poslovnica se ogleda u uzajmnoj povezanosti procesa kako logističkih, tako i proizvodnih.”

Sa kakvim izazovima se susrećete u proizvodnji i plasmanu proizvoda i šta ste poduzeli na rješavanju ovih problema?

“Svakodnevno se susrećemo sa nedovoljno kvalifikovanom radnom snagom, što pokušavamo rješiti kroz razne projekte u saradnji sa razvojnim agencijama.Da bi smo bili u korak sa novim potrebama za kvalifikovanom radnom snagom, aktivno sarađujemo sa srednjoškolskim i visoko obrazovnim ustanovama i razvojnim agencijama. Posebno smo ponosni na saradnju sa gradskom razvojnom agencijom PREDA i Mašinskom školom u Prijedoru. Za potrebe organizovanja praktične nastave učenika ove škole, za novu nastavnu godinu formiraćemo interaktivni trening centar za alatničarstvo, prvi takve vrste u BiH.”

Kakvi su planovi kompanije za naredni period, na čemu će biti fokus i kakva su očekivanja?

“U narednom periodu planiramo proširenje poslovne jedinice u Prijedoru, te intenzivniji razvoj proizvoda iz programa induktivnih komponenti i mašinogradnje. Za nas je izuzetno važna saradnja sa lokalnom zajednicom. Svojim primjerom KOLEKTOR CCL je pokazao da vrijedi investirati u Republiku Srpsku i BiH, da i pored svih poteškoća zdravo poslovanje ima budućnost, a da su kultura i vizija koju njeguju zaposleni garant uspjeha i prosperiteta.”

Piše: Irena Vasić Dobrić