Novosti

Škoda u Kragujevcu počinje proizvodnju tramvaja


Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić najavio je da će „do kraja godine“ češka kompanija Škoda početi proizvodnju tramvaja u tom gradu.

Kako je prijenela Gradska uprava, Dašić je naveo da se tom investicijom u MIND parku obezbjeđuju nova radna mjesta kao i „nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv i razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svjetskim trendovima“.

– Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje jer smo razgovarali sa potencijalnim investitorima iz cijelog svijeta – naveo je gradonačelnik koji je u posjeti srbijanskom paviljonu na izložbi EXPO 2020 u Dubaiju.

Škoda Transportation, koja je dio PPF grupe, jedan je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i željeznicu a u Kragujevcu planira proizvodnju trakcionih motora i inženjering kao i proizvodnju kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi.

Potpredsjednik i član Upravnog odbora Škoda Transportation grupe Zdenek Majer kazao je da „visoko cijene“ znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje željezničkih vozila grupe MIND, koje kako je ocijenio, može da im osigura dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region.

– Pored povećanja proizvodnje kapaciteta Škoda Transportation Group direktno u regionu gdje će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila – naveo je Majer.

Proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj a druge kompanije su u Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.