Novosti

Bingo i ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi


Tuzlanska kompanija Bingo našla se i ove godine na listi 100 najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, pokazuje najnoviji izvještaj TOP 100 SEE koji je objavio SeeNews.

Bingo se, po prihodima, nalazi na 92. mjestu sa ukupnim prihodima od 620,2 miliona eura što je blagi pad u odnosu na prošlu godinu kada je sa prihodima od 636 miliona eura tuzlanska kompanija zauzimala 91. mjesto.

Prema neto dobiti, Bingo je na ovoj listi na 36. poziciji. Ona je u 2020. godini iznosila 34,9 miliona eura što je smanjenje u odnosu na 2019. godinu kada je neto dobit iznosila 47,8 miliona eura.

Na listi je prethodnih godina bila još jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine a to je Holdina d.o.o. Sarajevo no nje ove godine nema na listi.

Na listi je do 2018. godine bila i Elektroprivreda BiH, no na listi za 2019. i 2020. godinu je nema.

Inače, SEE TOP 100 vrši rangiranje po prihodima nefinansijskih kompanija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije.

Treba napomenuti da su banke, osiguravajuće kompanije i nekretninski fondovi isključeni iz ovog rangiranja.

Pad prodaje i prihoda zbog covida

Najveće kompanije u jugoistočnoj Europi (SEE) zabilježile su jednocifreni pad prodaje u 2020., ali je njihov profit smanjen za četvrtinu uslijed globalnog ekonomskog pada izazvanog Covidom, pokazuje najnovije rangiranje SEE TOP 100. Ukupni prihod kompanija SEE TOP 100 pao je za 7% na 120 milijardi eura (139 milijardi dolara), u poređenju sa rekordnih 129 milijardi eura u godini ranije.

Iako je pad prodaje najvećih kompanija u regiji bio skroman, njihova ukupna dobit pala je za četvrtinu na 3,5 milijardi eura, brišući tri godine dobitka.

Dacia i dalje na vrhu

Automobil Dacia, jedinica francuskog Renaulta, sedmu godinu zaredom vodi na ljestvici iako su joj prihodi pali za 26% na godišnjem nivou na 3,8 milijardi eura, a dobit se više nego prepolovila na 61 milion eura.