Tema u fokusu

Vodovod a.d. Banja Luka – donesene mjere s ciljem podizanja nivoa kvaliteta usluga


Nova Uprava “Vodovoda” a.d. Banja Luka imenovana krajem avgusta 2021. sačinila je prioritetne mjere u svojim planovima do kraja ove i u 2022. godini s ciljem podizanja nivoa kvaliteta usluga, poboljšanja procesa rada unutar svih sektora, te jačanja discipline u radu i motivacije zaposlenih.

Vodovod a.d. Banjaluka danas upravlja i održava oko 2000 km vodovodne mreže, što ga čini regionalnim vodovodom budući da vodom snabdijeva Grad Banja Luku, te opštine Čelinac, Kneževo, dio opštine Mrkonjić Grad, Ribnik i dio Laktaša.

Nova Uprava “Vodovoda” a.d. Banja Luka imenovana je krajem avgusta ove godine. Svoje planove definisala je za period do kraja 2021. , ali i za naredni period u 2022. godini.

Prema riječima Predraga Dudukovića, direktora Vodovoda a.d. Banja Luka, sve promjene izvršene do sada urađene su s ciljem podizanja nivoa kvaliteta usluga, poboljšanja procesa rada unutar svih sektora i službi, te jačanja discipline u radu i motivacije zaposlenih.

Brojni naslijeđeni problemi

Saradnja s nadležnim odjeljenjima Gradske uprave je pojačana u pogledu planiranja, projekcije i realizacije izgradnje vodovodne mreže u svim kritičnim dijelovima grada, tj. u svim naseljima koji nisu pokriveni vodovodnom mrežom, a sve s ciljem da krajnji potrošači imaju redovno i kvalitetno vodosnabdijevanje”, istakao je Duduković.

Imajući u vidu činjenicu da je “Vodovod” a.d. Banja Luka preuzeo na upravljanje i održavanje sve seoske vodovodne sisteme na teritoriji grada Banja Luka i na ovom planu su definisani prioriteti za naredni period.

To smo morali poduzeti kako bi uspjeli riješiti brojne probleme koje smo ovdje zatekli. Rješavanjem nasljeđenih problema, seoske vodovode bi i sa tehničkog i sa komercijalnog aspekta trebali dovesti u optimalno stanje”, naglasio je Duduković.

Kako navodi dalje Duduković, pojačana je saradnja Vodovoda a.d. Banja Luka i sa ostalim nadležnim institucijama, tj. komunalnom policijom, policijskim i pravosudnim organima.

Na taj način će se ubrzati i pojačati sve neophodne mjere prema onim potrošačima, koji po bilo kom osnovu ne postupaju u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima koji regulišu našu oblast. U planu je uvođenje i besplatne telefonske info linije u pogledu svih vrsta reklamacija potrošača, radi efikasnijeg rješavanja istih i podizanja nivoa zadovoljstva naših krajnjih korisnika”, kaže Duduković.

Prioritet- transparentnost javnih nabavki

U narednom periodu, novo rukovodstvo banjalučkog Vodovoda također planira redefinisanje svih postupaka javnih nabavki Društva.

Na ovaj korak smo se odlučili kako bi ove procedure bile što transparentnije i u skladu sa svim pozitivnim propisima. Također, izrađen je i plan za poboljšanje sistema naplate potraživanja, kako bi naplata bila na većem nivou u odnosu na prethodni period”, naglasio je Duduković.

Pored gore navedenog, “Vodovod” Banjaluka ulaže značajne napore u smanjenje gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja za čiju realizaciju je sačinjen poseban Program rada, koji sadrži kratkoročne, srednjoročne i dugoročne mjere.

Smanjenje gubitaka u vodosnabdijevanju

Kratkoročne mjere za smanjenje gubitaka podrazumijevaju: opravku vidljivih kvarova koji nastaju usljed pucanja cjevovoda ili na priključcima i armaturama i rješavaju se u roku od 24 sata; sistemsko otkrivanje i otklanjanje gubitaka u sistemu vodosnabdijevanja u mikro zonama; otkrivanje nelegalnih potrošača i legalizacija bespravno izgrađenih priključaka (za bespravno izgrađene objekte); zamjena vodomjera u zakonskom roku od tri do pet godina”, objašnjava Duduković.

Srednjoročne mjere trebalo bi realizovati u roku od pet godina, a tu spadaju: izrada hidrauličkog modela vodovodne mreže grada Banjaluka; podjela mreže na osnovne zone bilansiranja sa izradom i opremanjem mjernih mjesta.

Također, u ove mjere spade i uvođenje daljinskog nadzora i upravljanja; kontrola ispravnosti vodomjera sa zamjenom predimenzioniranih vodomjera; dogradnja GIS sistema za investiciono održavanje; izrada projektne dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju magistralnih cjevovoda; zamjena zatvarača većih profila na mreži; zamjena postojećih cjevovoda”, dodaje Duduković.

Dugoročne mjere u programu smanjenja gubitaka u sistemu vodosnabdjevanja, kako dalje navodi Duduković, odnose se na investiciono održavanje, koje treba da se radi kontinuirano.

Prema svjetskim mjerilima, vijek trajanja infrastrukture vodovoda je 50 godina, što znači da je godišnje potrebno zamijeniti 2 % cjevovoda. Sve gore navedene aktivnosti su u odnosu na prethodni period intenzivirane i rezultiraće postizanjem većeg nivoa efikasnosti i efektivnosti poslovanja Društva”, zaključio je Duduković.

Piše: Irena Vasić Dobrić