Tema u fokusu

Savox pomjera granice kvaliteta svojih proizvoda u skladu sa najvećim međunarodnim standardima


Kompanija Savox d.o.o. Milići u čijim pogonima nastaju proizvodi koji su među najkvalitetnijim u Evropi – montažne kuće, stolarija i pelet, u 2021. godini investirat će u nabavku nove opreme, čime će povećati stepen automatizacije proizvodnog procesa.

U segmentu prodaje kompanije konstantno je povećano učešće proizvoda više faze prerade, na prvom mjestu montažnih kuća i to na tržištu Evropske Unije.

Nadaleko poznate Savox-ove montažne kuće nalaze se najviše u Francuskoj, zatim u Švajcarskoj, Švedskoj, Holandiji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

Prema riječima Save Šarca direktora, njihove montažne kuće imaju visoke preformanse kad je u pitanju energetska efikasnost, toplotna i zvučna izolacija itd.

Kvalitet kao garant za uspješno poslovanje

Kvalitet naših proizvoda, koji je dokazan za proteklo vrijeme, kao i ozbiljnost u poslovanju sa svim našim kupcima je svojevrsni garant za naše dalje uspješno poslovanje. Osim toga, kvalitet naših poizvoda je potvrđen i od strane akreditovanih kuća kao što su : certifikati Best Buy, FSC, IFT Rosenheim, SGS, Top 5 in Europe, AAA Highest Creditworthiness“, kaže Šarac.

Među mnogobrojnim projektima u oblasti izgradnje montažnih objekata, koje su realizovani na teritoriji Eu, jedan od najznačajnijih je „Veers Kreek“ koji se odvija na teritoriji Holandije, i koji je još uvijek u procesu realizacije.

Prvi dio ovog projekta je u završnoj fazi, dok drugi dio ovog projekta očekujemo u narednom periodu. Također, u ovoj ili narednoj godini očekujemo još velikih projekata u oblasti izgradnje montažnih objekata na teritoriji Španije i Norveške“, istakao je Šarac.

Direktor Šarac smatra da ne postoji velika konkurencija u oblasti proizvodnje montažnih kuća, jer je tržište ogromno i potražnja za istim je velika.

Kompanija Savox konstantno pomjera granice kvaliteta svojih proizvoda u skladu sa najvećim međunarodnim standardima, koristeći pri tome naučna dostignuća i razvoj opreme u drvnoj industriji“, naglasio je Šarac.

Kako bi povećali stepen automatizacije proizvodnog procesa u proizvodnji montažnih kuća, ali i ostalih proizvoda u oblasti građevinske stolarije, kontinuirano ulažu u razvoj kompanije.

Investicije od 1,8 miliona KM u 2020.

Već smo u 2020. godini uložili oko 1,8 miliona KM u nabavku savremenih mašina i opreme, a aktivnosti se nastavljaju i u 2021. uvozom mašina za proizvodnju montažnih kuća.. Važno je napomenuti da stepen automatizacije proizvodnog procesa, ni u kom slučaju neće biti ostvaren na uštrb radne snage. Čak smo usljed povećane tražnje za našim proizvodima, u periodu januar – jul ove godine, zaposlili još 29 novih radnika“, istakao je Šarac.

Savox je osnovan 1989. godine i ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji građevinske stolarije. U ovoj fabrici omogućena je i brza proizvodnja ekoloških montažnih objekata, modernom tehnologijom izrade.

Završne obrade enterijera i eksterijera naših objekata su u potpunosti fleksibilne i izvodljive kao i kod klasične gradnje. U asortimanu naših proizvoda se nalaze i stolarski proizvodi od drveta, drvo-aluminijuma i aluminijuma, kao i pelet. Gradimo objekte za održivu budućnost i dom, kao sinonim za udobnost i kvalitet“, kaže Šarac.

Ukupni prihod 10,8 miliona KM u 2020.

Kao i svi privredni subjekti u BiH i ova kompanija je osjetila posljedice pandemije Covid- 19 u pogledu poskupljenja nabavnih cijena materijala i drvnih sirovina.

Uprkos ovim problemima, ostvarili smo ukupni prihod u iznosu od 10,8 miliona KM u 2020. godini“, tvrdi Šarac.

U narednom periodu očekuju povećanje proizvodnje, kao i mogućnost prihvatanja novih poslova na tržištu EU, što će doprinijeti povećanju izvoza, ali i prihoda preduzeća.

Shodno tome, zaposliti ćemo 10 do 15 novih radnika, prvenstveno visokoobrazovanih kadrova mašinsko-informatičke struke“, rekao je Šarac.

Piše: Irena Vasić Dobrić