Novosti

Novalić iz Katara: Otvorili smo vrata saradnje u namjenskoj industriji


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić oglasio se nakon razgovora sa predstavnicima vlasti u Kataru, tokom kojeg je razgovarano o saradnji u oblasti namjenske industrije.

– Kao što sam i obećao, nastavljamo sa jačanjem namjenske industrije. Postoji snažna volja za saradnjom, strateškim partnerstvom u razvoju i budućim investicijama. Uspjeli smo otvoriti vrata i formirati jedan okvir saradnje, te našim privrednicima omogućiti da krenu u realizaciju – napisao je Novalić na Facebooku.

Dodao je da je to najviše što država može uraditi.

– Katar je prijateljska i bratska država. Jačanje namjenske industrije je ekonomska šansa, posebno za rast zaposlenosti. Katar izuzetno cijeni znanja i iskustvo koje naše kompanije imaju. Bilo je govora i o razvoju i transferu novih tehnologija. Sa ministrom vanjskih poslova otvorili smo i druge teme, uključujući i finansiranje infrastrukturnih projekata – poručio je premijer.

Podsjetimo da Novalić boravi u Dohi sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Jučer su u odvojenim susretima razgovarali sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Katara Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thanijem ministrom odbrane Khalid bin Mohammad Al Attiyahom.

Razgovarali su o novim projektima i jačanju ekonomske saradnje u svim sferama.

Očekuju se i dodatni susreti sa visokim zvaničnicima u Dohi gdje je bh. delegacija dočekana na najvišem državnom nivou.