Novosti

Cijena benzina u Velikoj Britaniji porasla na rekordnih 1,42 funte po litru


Prosječna cijena litra benzina u Velikoj Britaniji porasla je na 1,42 funte i tako dosegla je rekordni nivo, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju britanske auto osiguravajuće kuće RAC navodi se da je prosječna cijena benzina u zemlji od 24. oktobra porasla na rekordnih 1,42 funte (3,33 KM) po litru.

U saopćenju je navedeno da je potrošnja za punjenje rezervoara od 55 litara porodičnog automobila porasla za 15,6 funti (36,25 KM), odnosno skočila sa 63 (146,41 KM) funte na 78,6 funti (182,67 KM) u posljednjih 12 mjeseci.

Cijene benzina u zemlji zadnji put su se približile ovom nivou u aprilu 2012.

“To (povećanje cijena goriva) će izazvati pustoš u kućnim budžetima i zasigurno imati domino učinak na širu ekonomiju”, upozoreno je u saopćenju.

Kao razlozi posljednjeg povećanja cijena goriva u zemlji navode se globalni rast cijena nafte, neravnoteža ponude i potražnje, nedovoljna proizvodnja u rafinerijama i kretanje kursa.

“Ovo je zaista crn dan za vozače. Ovo je trenutak koji ne očekujemo ponovo vidjeti nakon visokih cijena u aprilu 2012.

Glasnogovornica RAC-a Sue Williams navela je kako je ovo crni dan za sve vozače.

“Važno pitanje je gdje će se zaustaviti ovaj uspon? Ako cijene nafte dosegnu 100 dolara po barelu, možemo vidjeti da cijene benzina u Velikoj Britaniji vrlo brzo dostižu 1,5 funti po litru”, poručila je Williams.