Novosti

Njemačka razvojna banka finansira gradnju solarne elektrane na Podveležju – Raspisan poziv za izbor konsultanta i izradu studije izvodljivosti


Elektroprivreda BiH je obavijestila da je Njemačka razvojna banka raspisala pretkvalifikacioni poziv za konsultantske usluge za izradu studije izvodljivosti i implementacionog konsultanta za izgradnju fotonaponske elektrane Podveležje.

Njemačka finansijska saradnja preko Njemačke razvojne banke (KfW) namjerava da obezbijedi finansiranje za grinfild fotonaponsku elektranu Podveležje od 36 MW koja će obezbijediti procijenjenih 8 MW za regionalnu distributivnu mrežu i procijenjenih 28 MW (i maks. 30 MW) za nacionalnu prenosnu mrežu.

Projekat će se nalaziti u neposrednoj blizini nedavno puštene u rad vjetroelektrane (VE) Podveležje, u Mostaru, na platou na nadmorskoj visini između 700 i 800 metara. Projekat će dalje promovirati obnovljive izvore energije u portfelju proizvodnje električne energije u BiH korištenjem bogatog potencijala solarne energije u BiH.

Tražene konsultantske usluge uključuju:

Revizija postojeće studije i istraživanja
Izrada tehničke studije izvodljivosti uključujući pregled idejnog projekta postrojenja koji je izradio naručilac;
Sproveđe analize troškova i koristi;
Dopuna ESIA u skladu sa Smjernicama za održivost KfW/WB ESF i
Komunikacije i aktivnosti vidljivosti.