Novosti

Vlada Brčko distrikta će do 15. decembra odrediti trasu budućeg autoputa Sarajevo-Beograd


Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je radni sastanak sa prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Majklom Skenlanom na kojem su razgovarali o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja, izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, aktiviranju željezničkog saobraćaja za prevoz robe i revitalizaciji Luke Brčko.

Sagovornici su se složili da je za rekonstrukciju mosta u Brčkom potrebno najprije definisati sporazum između BiH i Hrvatske, što je preduslov za dalji postupak projektovanja i same rekonstrukcije.

Кada je u pitanju izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd, Vlada Brčko distrikta će do 15. decembra odrediti trasu budućeg autoputa, nakon čega će biti pokrenut postupak parcelacije, eksproprijacije te projektovanja i izgradnje auto-puta koji prolazi kroz Brčko distrikt u dužini od 30 km, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Zamjenik visokog predstavnika Skenlan je izrazio spremnost da maksimalno pomogne u realizaciji ovih projekata, informišući ministra Mitrovića o projektima koji su trenutno u fazi pripreme, poput uređenja korita rijeke Save za uspostavljanje plovidbe i stavljanja u funkciju Luke Brčko, čemu prethodi i postupak deminiranja.