Novosti

Na sajmu privrede i roba široke potrošnje u Sarajevu očekuje se oko 200 izlagača


U sarajevskom Centru Skenderija će od 9. do 11. decembra biti održan 7. sajam privrede, poljoprivrede i zanatstva i 44. sajam roba široke potrošnje pod motom “Domaći proizvodi u službi građana BiH”, a očekuje se da će učešće uzeti oko 200 izlagača, rečeno je Feni u Centru Skenderija.

– Prijave su otvorene i sajam je prilika da se na jednom mjestu predstavi više segmenata privredne djelatnosti, te da posjetioci vide šta je to što nudi privreda BiH. Najveća pažnja bit će posvećena razvoju sektora malog i srednjeg poduzetništva kao generatora regionalnog i lokalnog rasta, te oporavku bh. privrede od posljedica COVID-19 – kazala je Feni menadžer sajma Amira Bojčić.

Izložbeni program Sajma obuhvata proizvode i usluge iz oblasti poljoprivrede (ratarstvo, stočarstvo i ribarstvo), prehrambene industrije (mlinsko-pekarska industrija, konditorska industrija, industrija za preradu i proizvodnju ulja, industrija za preradu voća i povrća, mljekarska industrija, industrija za konzerviranje ribe, mesnoprerađivačka industrija i industrija pica), široke potrošnje (kozmetika, kućna hemija, mali kućni aparati, računari, televizori, odeća i obuća), proizvodnje ambalaže i stare zanate i kućnu radinost.

Bojčić ističe da će tokom trajanja sajamske manifestacije biti prikazana najnovija domaća i regionalna tehnološka i kreativna dostignuća, a bit će i prilika da se na jednom mjestu objedini više segmenata privredne djelatnosti, promoviraju pozitivni odnosi prema poduzetništvu, podstakne međusobna saradnja i povezivanje subjekata malog i srednjeg poduzetništva sa velikim poduzetnicima, te upozna stručna i druga javnosta o mogućnostima ulaganja, poticajnim mjerama i tradicijom malog i srednjeg poduzetništva u BiH.

Na prethodnom Sajmu, održanom 2019. godine, bilo je 237 izlagača, dok 2020. godine Sajam nije održan zbog pandemije COVID-19.

Bojčić je dodala da je Centar Skenderija simbol grada Sarajeva i da od osnivanja, 1969. godine, pruža usluge organizacije priređivanja nacionalnih i međunarodnih sajmova, kao i da svojim aktivnostima doprinosi razvoju poslovanja i osavremenjavanju postojećih privrednih kapaciteta na području Bosne i Hercegovine.