Novosti

Ovi sektori su najviše doprinijeli rekordnom izvozu BiH


Izvoz BiH je od početka godine do danas uvećan za 33%, a ovaj rekordan rast izvoza ostvaren je zahvajući prvenstveno metalskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

U prvih devet mjeseci ove godine izvoz je ukupno porastao za 33% na 10,8 mlrd KM. Prema objašnjenjima analitičara, izvoz raste kao posljedica globalnog oporavka od pandemije u 2020. godini, a posebno zemalja EU i zemalja regije, koje su glavni trgovinski partneri Bosne i Hercegovine.

Izvoz metalske industrije BiH u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,7 mlrd KM i veći je za 45% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH.

U izvozu najveću vrijednost ostvaruje elektroindustrija, odnosno električni strojevi, te željezo, čelik i proizvodi od njih.

Električne strojeve BiH je najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz porastao prema svim navedenim tržištima, najviše u Sloveniju (48 mil KM) i Hrvatsku (26 mil KM).

Željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 mil KM, što je povećanje od 217,9 mil KM ili 105% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, najviše u Srbiju (49,3 mil KM) i Tursku (48,5 mil KM).

Privrednici iz Bosne i Hercegovine u prvoj polovini ove godine izvezli su namještaja u vrijednosti od 606 mil KM.

Ovo je jedna od najuspješnijih privrednih grana u Bosni i Hercegovini čiji je godišnji izvoz uveliko premašio milijardu maraka godišnje. Ovu godinu bi izvoz drvoprerađivačkog sektora po prvi put mogao premašiti 1,2 mlrd KM.

Najveća vrijednost izvoza namještaja, posteljina, madraca i slično bila je u Njemačku, u iznosu od 172 mil KM. Slijedi Hrvatska u koju smo izvezli ovih proizvoda u vrijednosti od 73 mil KM.

Izvoz u Holandiju bio je 53 miliona, Italiju 35 i Austriju 33 mil KM, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH.

Snažno je porastao i izvoz električne energije. Tako je u prvom polugodištu ove godine fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine iznosio je 4,5 TWh, u vrijednosti od 380 mil KM, što predstavlja finansijski i količinski porast od 33%, pokazuju podaci Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE).

Izvoz tekstilne industrije BiH u šest mjeseci iznosio je 739,6 mil KM i veći je za 71,4 mil KM ili 11% u odnosu na isti period prošle godine.

BiH najviše izvozi obuću i dijelove za obuću, dok su najznačajniji izvozni partneri i dalje zemlje EU. Najviše se izvozi u Italiju, a povećan je izvoz i prema Njemačkoj, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.