Tema u fokusu

RADIS d.o.o. Istočno Sarajevo – U našem poslu stručnost nema alternativu


Kompanija RADIS d.o.o. Istočno Sarajevo, iza koje je preko 30 godina uspješnog poslovanja, danas ima potpuno zaokruženu ponudu u oblasti građevinskog sektora i u stanju je da isprati sve zahtjeve investitora, uz poštovanje najviših domaćih, evropskih i svjetskih standarda.

Pouzdani stručni tim RADIS-a započeo je u ovoj godini, između ostalog, implementaciju dva značajna projekta: izgradnju gondole „Poljice“ na Jahorini, kao i uspostavu prve pokretne laboratorije za kontrolu građevinskog materijala na području Sarajevsko-romanijske regije.

Sa Igorom Dragutinovićem, direktorom kompanije, razgovarali smo o uspješno realizovanim projektima, ostvarenim poslovnim rezultatima, o tome kako su već petu godini zaredom bonitetno pouzdana kompanija.

Uprkos brojnim izazovima u proteklim decenijama uspjeli ste da opstanete na tržištu?

“Preduzeće „Radis d.o.o. osnovano je 1988. godine. Naša osnovna djelatnost je izvođenje građevinskih radova. Da, uprkos brojnim izazovima u proteklim decenijama mi smo ipak uspjeli da opstanemo na tržištu, da se razvijamo i proširimo našu djelatnost. Danas imamo potpuno zaokruženu ponudu kada je riječ o građevinskom sektoru. Obavljamo usluge projektovanja, izvođenja građevinskih radova, te nadzora nad izvođenjem građevinskih radova. Imamo nekoliko stotina stalnih poslovnih partnera i mi i dalje rastemo, svakodnevno imamo i nove klijente. Trenutno je u našoj firmi 139 stalno zaposlenih radnika. Više od trećine su visokokvalifikovani kadrovi. Sa nama su i magistri i doktori nauka. U našem poslu stručnost nema alternativu.”

Zahvaljujući svojoj efikasnosti, kompanija Radis d.o.o.   je prepoznata kao pouzdan poslovni partner. Recite nešto o tome?

“Vjerujem da o tome mogu najbolje da govore naši brojni poslovni partneri. Mi poslujemo u veoma dinamičnom okruženju, u često veoma nestabilnim ekonomskim okolnostima i opstanak na tržištu i dodatni razvoj su uspjeh sam po sebi. Naš tim veoma ozbiljno pristupa svakom poslu koji se mora obaviti kvalitetno i u dogovorenom roku. Mnogi investitori su nakon jednog uspješno okončanog projekta, ponovo došli upravo u „Radis“. Oni su najbolja potvrda povjerenja koje naše preduzeće uživa, posebno kada je riječ velikim i veoma kompleksnim projektima iz oblasti građevine.”

Možete li reći nešto više o  vrstama usluga  koje pružate na  tržištu?

U okviru građevinskog sektora mi imamo zaista jednu kompletnu ponudu. Preduzeće „Radis“ može da ogovori svim zahtjevima naših klijenata iz oblasti: projektovanja, izvođenja radova(visokogradnja, hidrotehnički objekti, niskogradnja, energetika, odlagališta komunalnog i drugog otpada, mašinskih instalacija), tehničkih prijema, energetske efikasnosti u objektima u visokogradnji, izrade prostorno planske dokumentacije, stručnog nadzora i savjetodavnih usluga.

Navedite neke od uspješno relizovanih projekata Vaše kompanije.

“Od nedavno realizovanih projekata istaknuo bih izgradnju MHE „Krupac“ u Istočnoj Ilidži, investitora preduzeće „SAS“ iz Priboja. Riječ je velikom hidrotehničkom projektu, koji smo uspješno okonćali. Najveći projekat koji trenutno implementiramo je izgradnja gondole „Poljice“ na Jahorini. Realizaciju dijela ovog projekta nastavit ćemo i u 2022. godini. Također, trnutno radimo na izgradnji višeporodičnog stambenog objekta (15 stanova) u opštini Istočno Novo Sarajevo, kao i izgradnju vještačkog jezera u Lukavici.
Kad je u pitanju stručno-tehnički nadzor, radimo ga na izgradnji VE Grebak u Nevesinju, zatim na izgradnji višeporodičnog objekta u Rogatici, kao i na izgradnji novog regionalnog puta na Jahorini. Stručno tehniki nadzor radimo i na izgradnji HE Ulog na Kalinoviku, zatim na izvođenju radova na objektu Lokalni put 43 u Lamovitoj, kao i rekonstrukciji postojeće raskrsnice u kružnu, na ukrštanju magistralnih puteva M -19 i M-19.2 u Vlasenici.”

Znači ne obazirete se puno na veoma jaku konkurenciju u BiH?

Sigurno najveća prednost „Radis-a“ u odnosu na konkurenciju je to što mi pružamo kompletnu uslugu kada je riječ o oblasti građevine. Imamo kompletnu ponudu. Od početnih koraka u nekom projetku, sve do završetka. Od projektovanja do tehničkog prijema. U svakoj oblasti poslovanja u građevinskom sektoru mi možemo da ponudimo naše usluge. I na sve zahtjeve investitora, naših poslovnih partnera, možemo da odgovorimo odmah i na jednom mjestu. Nastojimo svakodnevno da unaprijedimo kvalitet naših usluga.”

Koja je mislija i vizija razvoja Vaše kompanije?

“Čovjek je najvažniji. Mi želimo da zapošljavamo mlade i obrazovane kadrove. Vjerujemo da je to budućnost. Samo mladi, stručni, motivisani i zadovoljni radnici mogu da odgovore svim izazovima konkurentnog tržišta. Samo tako možemo da se usavršavamo i da idemo u korak sa novim tehnologijama.”

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19  uticala  na poslovanje RADIS-a?

“Osjetili smo brojne negativne efekte pandemije koronavirusa. Neki naši radnici su imali ozbiljne zdravstvene probleme. Nastojali smo da pomognemo svima u okviru naših mogućnosti. Cijene građevinskih materijala rastu. Na tržištu su brojni poremećaji. Ipak i dalje uspjevamo da funkcionišemo uspješno i uvjeren sam da ćemo da prebrodimo i ovu krizu.”

Koliki je ostvareni prihod i dobit kompanije  u 2021. ?

“U 2021. godini ostvarili smo prihod koji je za 30% veći u odnosu na 2020. godinu.”

Da li  planirate ponuditi neku novu vrstu usluga na tržištu u 2022. godini?

Novo u našoj ponudi biće prva pokretna laboratorija za kontrolu građevinskog materijala na području Sarajevko-romanijske regije, koju ćemo pustiti u rad u martu 2022. godine. Naime, u septembru 2021. potpisali smo ugovor o donaciji sredstava sa predstavnicima SIDA ( Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju –, Ambasade Švedske u BiH), koja putem programa “Challenge to Change”, C2C, podržavaju razvoj MSP i razvoj inovativnih ideja. Mi smo se obavezali da u narednih šest mjeseci, koliko će trajati implementacija projekta, uspostavimo laboratoriju za kontrolu građevinskog materijala, koja će biti prva pokretna laboratorija na ovom području. S obzirom na to da je u toku ekspanzija izgradnje, a posebno u Sarajevsko-romanijskoj regiji, očekujemo da ćemo tako dati doprinos unaprijeđenju i kvaliteta gradnje.

Kakvi su Vaši daljni planovi i koje još značajne investicije pripremate u 2022. godini?

“Planiramo da uspješno realizujemo preuzete poslove i ispunimo sve ugovorene obaveze. „Radis“ je u ovoj godini postao većinski vlasnik Rudarskog instituta u Prijedoru i u narednoj godini tamo planiramo dodatno razvijati postojeće kapacitete. Sigurno, jedan od naših kapitalnih projekata u 2022. godini bit će i rekonstrukcija Studentskog doma u Lukavici.”

Piše: Irena Vasić Dobrić