Novosti

FAO: Globalne cijene hrane dostigle 10-godišnji maksimum


Globalne cijene hrane dostigle su najviši nivo u više od deset godina nakon što su prošle godine porasle za više od 30 posto, objavila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO).

Podaci Agencije naglašavaju rastuće cijene žitarica i biljnih ulja diljem svijeta. Cijene biljnog ulja dostigle su rekordni nivo nakon što su u oktobru porasle za gotovo 10 posto, prenosi BBC. Poremećaji u snabdijevanju, visoke cijene roba, zatvaranje tvornica i političke napetosti utiču u povećanju cijena. FAO je rekao da je njegova mjera cijena žitarica porasla za više od 22 posto u odnosu na godinu ranije.

Cijena pšenice, koja je bila je jedan od glavnih uzroka poskupljenja hrane, porasla je za gotovo 40 posto u posljednjih 12 mjeseci nakon što su veliki izvoznici – poput Kanade, Rusije i SAD-a – imali slabe žetve.

“U slučaju žitarica, suočeni smo sa situacijom u kojoj bi se moglo reći da su klimatske promjene one koje u konačnici uzrokuju pad proizvodnje”, rekao je Peter Batt, stručnjak za agrobiznis na Curtin Business School za BBC.

“Imali smo prilično loše godine (žetve) na mnogim mjestima”, rekao je Batt. FAO navodi da je na indeks cijena biljnog ulja uticao porast cijena palminog, sojinog, suncokretovog i ulja repice. U slučaju palminog ulja, cijene su porasle nakon što je proizvodnja iz Malezije “smanjena” zbog stalne nestašice radnika migranata, saopćio je FAO. Nedostatak radne snage doprinosi povećanju troškova proizvodnje i transporta hrane i u drugim dijelovima svijeta. Poremećaji u isporuci također povećavaju cijene mlijeka, pri čemu su cijene mliječnih proizvoda porasle za gotovo 16 posto tokom prošle godine.

(bljesak.info)