Novosti

Pilot projekt – Beč uvodi “zeleni val”


Za bolji protok saobraćaja i uštedu emisije CO2 glavni grad Austrije radi na digitalizaciji drumskog saobraćaja. Aplikacija “Green Wave Vienna” pokazuje vozačima i biciklistima dozvoljenu brzinu kojom mogu proći crvene semafore bez zaustavljanja.

Fotografija: PID Christian Fürthner 2

U pilot fazi umreženo je 75 semafora koji komuniciraju s korisnicima preko aplikacije. Projekat bi u narednim godinama trebao biti proširen na 600 semafora. Zeleni val štedi snagu biciklista, sprječava gužve i štedi do 15 odsto emisija CO2. Aplikacija na pametnom telefonu prikazuje kojom se brzinom, u okviru dozvoljene brzine, može doći do nadolazećeg semafora, kada je zeleno svjetlo ili koliko sekundi će nadolazeći semafor biti crven.

“Jasno je da će javni gradski prijevoz ostati broj jedan u Beču. Isto tako smo opredijeljeni za daljnje širenje biciklističkih i pješačkih staza u našem gradu. Međutim, pametno upravljanje saobraćajem pomaže da se poboljša protok, a time uravnoteže i emisije CO2.” objasnila je Ulli Sima, gradska vijećnica za mobilnost i digitalizaciju.

“Green Wave Vienna” se ostvaruje u sklopu inicijative “Upravljanje saobraćajem 2.0” koja se bavi mjerama za kontrolu saobraćaja orijentisanim ka budućnosti. U te mjere spadaju umreženi semafori koji automatski rješavaju gužve i prebacuju se na zeleno za tramvaj koji se približava te inteligentni navigacioni uređaji koji reaguju na saobraćajne situacije.