Tema u fokusu

Imaco Systemtechnik: Softverskim rješenjima do optimizacije proizvodnje u 2022. godini


„Mi smo vaš pouzdan partner“ moto je kompanije Imaco Systemtechnik d. o. o. Usora, koja je već 15 godina referentno ime u izradi kompleksnih sklopova u mašinskoj industriji, a njihov prioritet u 2022. je izrada softverskih rješenja za optimizaciju proizvodnje.

Kvalitet, pouzdanost i odgovornost glavne su odlike ove moderne kompanije koja djeluje u oblasti obrade metala i mašinske industrije sa 100 posto orijentiranim izvozom u EU i to najčešće u Njemačku, Austriju i Češku.

Prema riječima direktorice Karoline Perić, u ovoj godini ostvarili su rast po svim finansijskim pokazateljima.

 

Poslovni rast za 20 posto

„Možemo reći da smo na nivou kompanije u 2021. godini ostvarili poslovni rast za 20 posto u odnosu na 2020. godinu. Za nas je ova poslovna godina po ostvarenim finansijskim rezultatima slična pretpandemijskoj 2019. koja nam je bila jedna od najupješnijih do sada“, istaknula je Perić.
Za komapniju Imaco Systemtechnik 2021. godina bit će upamćena i po veoma vrijednim investicijama i realizovanim projektima.

Investicija u solarnu elektranu od 500.000 KM

„Najznačajnije što smo realizirali u 2021 je instalacija i puštanje u pogon solarne elektrane od 250 kW, u koju je uloženo oko pola milijuna KM. Također, u ovoj godini smo krenuli i u nabavku petoosnog obradnog stroja većih dimenzija (4x3x2 m). Realizacija ove nabavke se nastavlja i u 2022. godini, zato što je rok za isporuku mašine godinu dana“, tvrdi Perić.

Cilj Imaco Systemtechnik je biti prepoznatljiv na inotržištu ne samo kao dobavljač, nego i kao sistemska podrška njihovim klijentima, za koje rade specifične mašinske dijelove po narudžbi.

„Trenutno pokrivamo oblasti kablovske konfekcije, obrade lima, savijanja, zavarivanja i obrade metala, pogona plastifikacije, te potpunu montažu sistemskih jedinica i gotovih mašina za različite mašinske industrije poput obrada stakla, obrada mašina rezanjem, mašine za štampu i lasera za karton“, objašnjava Perić.

Petu godinu zaredom bonitetno pouzdani

Zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima Imaco Systemtechnik d.o.o., već petu godinu zaredom, slovi za bonitetno pouzdanu kompanija. Svoju odanost i pouzdanost kupcima dokazuju kroz dugogodišnje uspješne partnerske odnose.

„Sa većinom kupaca poslujemo preko 10 godina. Mi smo se opredjelili da pratimo naše kupce, osluškujemo potrebe i nudimo rješenja. Kroz dugogodišnju partnersku suradnju razvili smo odnose temeljene na povjerenju. Jer, ne napuštamo svoje kupce u turbulentnim vremenima“, naglasila je Perić.

Digitalizacija procesa proizvodnje

Prema mišljenju direktorice Imaco Systemtechnik, naredna poslovna godina bit će dosta nepredvidiva. Jer, na svjetskom tržištu je manjak određenih roba, rokovi za isporuke su sve duži, tako da će im u 2022. godini biti izazov da održe dosadašnji poslovni tempo.

„U 2022. planiramo raditi na softverskim rješenjima optimizacije proizvodnje. Cilj nam je naše procese do te mjere digitalizirati, da sve informacije iz proizvodnje imamo u realnom vremenu i jasno vizualizirane“, rekla je Perić.

Piše. Irena Vasić-Dobrić