Novosti

Ministar Mitrović u posjeti Huawei Exhibition centru u Dubaiju


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je Huawei Exhibition centar u Dubaiju gdje ga je dočekao generalni direktor Huaweija za BiH Xu Kun i delegacija kompanije.

Tokom posjete delegacija Ministarstva je imala priliku upoznati se sa najsavremenijim tehnologijama i razgovarati o važnosti tehnoloških inovacija u pogledu smanjenja troškova i povećanja energetske učinkovitosti te potencijalnoj koristi 5G tehnologije za različite industrije.

Ministar Mitrović je upoznao predstavnike Huaweija da Ministarstvo kojim rukovodi, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, ulaže dodatne napore za donošenje nove legislative, kao i strateških dokumenata potrebnih za dostizanje željenog cilja kako bi se omogućila digitalizacija i implementacija 5G mreže u budućem periodu.

„Huawei je, kao globalni lider u polju informaciono-komunikacionih tehnologija, prisutan u preko 170 zemalja i regiona širom svijeta, u Bosni i Hercegovini preko 10 godina te može ponuditi značajan doprinos u procesu digitalizacije BiH. Također, primjena 5G tehnologije u određenim zemljama već pokazuje važnost digitalizacije kako za ekonomiju tako i za očuvanje okoliša”, istakao je ministar Mitrović.

Ministarstvo će nastaviti raditi na implementaciji 4G mreže u skladu sa ugovornim obavezama telekom operatera te uporedo stvarati preduvjete za uspostavljanje 5G mreže.