Novosti

Uskoro prodaja imovine Drvne industrije Sanica po cijeni od 4,7 miliona KM


Cjelokupna imovina preduzeća Drvna industrija Sanica, u istoimenom mjestu nadomak Ključa, uključujući nekretnine i pokretne stvari biće ponuđena na prodaju nakon što su u proteklom periodu propali svi pokušaji da se pronađe investitor koji bi pokrenuo proizvodni proces.

Odluku o tome prethodno su donijeli preduzeće Unsko-sanske šume, koje je vlasnik Sanice, i Vlada, a ostalo je da to na svome narednom zasjedanju potvrdi i Skupština Unsko-sanskog kantona.

Planirano je da se imovina preduzeća prodaje putem javne licitacije, a određena početna cijena iznosiće 4,7 mil KM, kolika je procjena njene ekonomske vrijednosti.

U proteklom periodu bilo je više zainteresovanih ulagača za pokretanje proizvodnje u ovoj nekad uspješnoj drvoprerađivačkoj firmi, ali konkretnih rezultata nije bilo.

Jedan od većih problema predstavljalo je što su potencijalni investitori tražili garancije kada je riječ o isporuci dovoljnih količina drvne sirovine za nesmetano odvijanje proizvodnog procesa. Inače, snabdijevanje sirovinom već duže vrijeme jedan je od većih problema s kojim se suočavaju ovdašnji drvoprerađivači.

Ekonomisti upozoravaju da Sanica na tržištu danas nema neku ozbiljnu vrijednost, jer se radi o zastarjeloj tehnologiji i mašinama koje se već godinama ne upotrebljavaju.

Radni pogoni u preduzeću već duže od deceniju stoje ugašeni nakon što je proizvodnja prekinuta poslije neuspješne privatizacijske avanture. U Unsko-sanskim šumama, koje su prije sedam godina kupile Sanicu za 2 mil KM, kažu kako je tada bilo planirano da to preduzeće posluje kao njihova firma kćerka i bavi se preradom drveta.

Međutim, pokazalo se kako su predviđena ulaganja za njih prevelik zalogaj, posebno iz razloga što Unsko-sanske šume svake godine dobit usmjeravaju ka realizaciji javnih projekata u lokalnim zajednicama.

U međuvremenu proizvodna postrojenja u Sanici prekrivena su paučinom i prašinom, a radnici prepušteni sami sebi. Mnogi od njih danas se snalaze kako znaju, a znaèajan broj je napustio ove prostore i otišao na rad u inostranstvo.