Novosti

UIO BiH: Rast prihoda u ovoj godini 14,8 posto


Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza u BiH za ovu godinu godinu iznosi 14,8 posto, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Najznačajnije mjesto u indirektnim porezima ima PDV sa projektovanim iznosom prihoda od 4,35 milijardi KM ili više za 16 posto nego u prošloj godini.

Projekcija rasta je zasnovana na kretanjima i projekcijama makroekonomskih pokazatelja, te na sezonskoj šemi naplate, gdje se navodi da je u septembru ostvaren vrlo visok rast neto PDV-a od 30,4 posto, što je kumulativnu stopu rasta za devet mjeseci ove godine dovelo na 18,4 posto.

Prihod od akciza za ovu godinu projektovan je na 1,45 milijardi KM, dok je projektovani prihod od putarine veći od 650 miliona KM i oba ova projektovana prihoda imaju rast u odnosu prošlu godinu.

Projektovan prihod od carine je 307,2 miliona KM i takođe ima rast u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se projekcija rasta zasniva na postojećim trendovima naplate i kretanju uvoza.

Projektovana stopa rasta prihoda od indirektnih poreza za narednu godinu je tri posto, za 2023. godinu je 2,8 posto, a za 2024. godinu 3,1 posto.

Ključno uporište za ove projekcije rasta predstavljaju predviđena kretanja privredne aktivnosti u eksternom okruženju, gdje se u periodu od 2022. do 2024. godine u BiH očekuje prosječna stopa realnog ekonomskog rasta od oko 3,5 posto na godišnjem nivou.

U biltenu Odjeljenja UIO navodi se i da postoje visoki rizici za ostvarenje projekcija prihoda od indirektnih poreza imajući u vidu ogromne nepoznanice o jačini i trajanju šoka uzrokovanog pandemijom virusa korona.

Ostvarenje projektovanog nivoa prihoda od indirektnih poreza podložno je svim rizicima za ostvarenje projektovanih makroekonomskih pokazatelja, kao i rizicima koji se odnose na samu naplatu prihoda od indirektnih poreza.