Priče bonitetno pouzdanih

Euro Katalizatori d.o.o. Gradačac – izvezli 30 tona recikliranih katalizatora u EU


Najveći izvoznik recikliranih katalizatora u BiH, kompanija Euro-Katalizatori d.o.o. Gradačac u 2021. izvezla je preko 30 tona ovog prerađenog materijala u vrijednosti cca 4,6 miliona KM, a u 2022. godini planiraju širenje poslovanja na tržište EU.

Suština poslovanja kompanije Euro Katalizatori d.o.o. Gradačac, osnovane 2006. godine je otkup i reciklaža novih i polovnih katalizatora. Da bi omogućili lakše poslovanje svojim klijentima, nude im i isporuke narudžbi na kućnu adresu, bez obzira gdje se oni nalazili.

Prema riječima direktora Nedžada Žilića, s obzirom da su proljetos imali problema sa izvozom zbog pandemije, zadovoljni su postignutim rezultatima.

Izvezli 30 tona prerađenog materijala u EU

Bio je potreban zajednički napor svih zaposlenih u kompaniji i dobra organizacija posla, kako bismo prevazišli nastale probleme zbog pandemije COVID-19. Ove godine smo na tržište EU izvezli nešto više od 30 tona prerađenog materijala katalizatora, u vrijednosti cca 4,6 miliona KM. Vjerujem da smo domaćinskim odnosom i ličnom odgovornošću svih nas očuvali poslovanje kompanije i stvorili dobre preduslove za narednu godinu“, istakao je Žilić.

U Euro Katalizatoru nastoje unaprijediti svoje poslovanje pomno prateći zahtjeve tržišta i ulažući u modernizaciju proizvodnje. Značajnu investiciju usmjerili su u proširenje prostora za reciklažu, izgradnjom dodatne hale.

Investicija u mašine 200.000 KM

Također, nabavkom više savremenih mašina, povećali smo kapacitete proizvodnje. Radi se o mašinama za reciklažu kamionskih katalizatora. Sama realizacija ovog projekta koštala nas je 200.000 KM. Sada, imamo raspoložive resurse, novu i modernu opremu koja može odgovoriti svim zadacima koje stoje pred nama“, naglasio je Žilić.

Kao i svaka uspješna kompanija u Euro Katalizatoru osluškuju poslovanje konkurencije, trudeći se da budu korak ispred.

Dobra konkurencija nam daje podstrek da budemo bolji, a ono što nas izdvaja u odnosu na ostale jeste sigurna i brza isplata, uz garantovano najbolje cijene otkupa na tržištu. Također, nastojimo izgraditi prijateljske odnose sa našim klijentima kako bi nastavili saradnju i u budućnosti“, tvrdi Žilić.

Širenje izvoza u Francusku i Luksemburg

U viziji razvoja Euro Katalizatora za naredni period, priritet je povećanje i širenje izvoza na zapadno tržište, prvenstveno na područje Francuske i Luksemburga, kao i širenje tržišta otkupa na susjedne zemlje i na zemlje EU.

Planiramo otvoriti i znatno više naših poslovnica kako u BiH, tako i u regionu. Rezultat toga bit će povećanje kapaciteta, što će nam omogućiti otvaranje novih radnih mjesta“, rekao je Žilić.

Piše: Irena Vasić Dobrić