Novosti

Bill Gates gradi nuklearno postrojenje, investicija 4 milijarde dolara


TerraPower, start-up čiji je suosnivač Bill Gates a koji je osnovan s namjerom da izvrši revoluciju u dizajnu nuklearnih reaktora, odabrao je mjesto Kemmerer u Wyomingu (SAD), kao lokaciju za svoj prvi reaktor. Cilj mu je izgraditi elektranu u gradu poznatom po ugljenu do 2028.

Izgradnja tvornice bit će zahtjevan posao za Kemmerer a zaposlit će 2.000 radnika na svom vrhuncu, rekao je izvršni direktor TerraPowera Chris Levesque.

Također će omogućiti nova radna mjesta u oblasti čiste energije u regiji u kojoj dominiraju industrija ugljena i plina.

– Nova industrija koja dolazi u bilo koju zajednicu generalno je dobra vijest – rekao je gradonačelnik Kemmerera William Thek za CNBC.

Za TerraPower je odabir lokacije bio pitanje geoloških i tehničkih faktora, kao što su seizmički i uslovi tla, te podrška zajednice, rekao je Levesque.

Nakon izgradnje, elektrana će osigurati baznu snagu od 345 megavata, s potencijalom za proširenje svog kapaciteta na 500 megavata.

Poređenja radi, 1 gigavat, ili 1.000 megavata, energije može napajati grad srednje veličine, a naselje može raditi na oko 1 megavat, u skladu s pravilom koje je suosnivač Microsofta Gates iznio u svojoj nedavnoj knjizi “Kako izbjeći klimatsku katastrofu”. Sjedinjene Države koriste 1.000 gigavata, a svijetu treba 5.000 gigavata, napisao je.

Izgradnja elektrane koštat će oko 4 milijarde dolara, pri čemu će polovina tog novca doći od TerraPowera, a druga polovina iz Naprednog programa demonstracije reaktora Ministarstva energetike SAD-a.

– To je vrlo ozbiljna državna podrška. To je bilo potrebno, moram spomenuti, jer su američka vlada i američka nuklearna industrija zaostajale. Kina i Rusija nastavljaju graditi nove tvornice s naprednim tehnologijama poput naše i nastoje izvoziti te tvornice u mnoge druge zemlje širom svijeta. Dakle, američka vlada je bila zabrinuta da SAD ne idu naprijed na ovaj način – rekao je Levesque.

Kada bude izgrađena, elektrana bi trebala osiguravati struju 60 godina, rekao je Levesque.

Tvornica Kemmerer bit će prva koja će koristiti napredni nuklearni dizajn nazvan Natrium, koji je razvio TerraPower s GE-Hitachijem.

Natrijeve tvornice koriste tekući natrij kao rashladno sredstvo umjesto vode. Natrij ima višu tačku ključanja i može apsorbirati više topline od vode, što znači da se unutar reaktora ne stvara visoki pritisak, smanjujući rizik od eksplozije.

Također, Natrium postrojenja ne zahtijevaju vanjski izvor energije za rad svojih rashladnih sistema, što može biti problem u slučaju isključenja u nuždi. To je pridonijelo katastrofi 2011. u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi u Japanu, kada je tsunami zatvorio dizel generatore koji su radili na njegovom rezervnom sistemu hlađenja, što je pridonijelo topljenju i oslobađanju radioaktivnog materijala.

Natrijeve fabrike također mogu pohranjivati ​​toplinu u spremnike otopljene soli, čuvajući energiju za kasniju upotrebu poput baterije i omogućujući postrojenju da poveća svoj kapacitet s 345 na 500 megavata tokom pet sati.

Postrojenja su također manja od konvencionalnih nuklearnih elektrana, što bi ih trebalo učiniti bržim i jeftinijim za izgradnju od konvencionalnih elektrana. TerraPower ima za cilj smanjiti troškove svojih elektrana na milijardu dolara, četvrtinu cijene prve elektrane u Kemmereru.

Konačno, pogoni s natrijem proizvode manje otpada, problematičnog i opasnog nusproizvoda nuklearne fisije.