Gazprom će pokriti trećinu rastuće svjetske potrošnje gasa

Gazprom će pokriti trećinu rastuće svjetske potrošnje gasa

Gazprom je povećao proizvodnju prirodnog gasa za 15,2 posto ili za 58,8 milijardi kubnih metara tokom deset i po mjeseci ove godine u odnosu na isti period 2020, što će pokriti više od trećine rastuće svjetske potrošnje gasa, saopštio je ruski gasni holding.

„Više od trećine svjetskog postupnog rasta potrošnje gasa biće pokriveno Gazpromovim povećanjem proizvodnje. Dakle, kompanija ne samo da podupire pouzdano poslovanje ruskog sektora goriva i energije, već daje i značajan doprinos razvoju globalnog energetskog tržišta“, saopštila je kompanija, prenosi Tass.

Prema preliminarnim podacima, potrošnja prirodnog gasa u svijetu će porasti za 150 milijardi kubnih metara na ukupno 4,2 biliona kubnih metara. Najveći rast tražnje bilježi se u Rusiji, Kini i Evropi, glavnim Gazpromovim tržištima.

Ruski gasni div je takođe saopštio da ne planira proizvodnju gasa iz škriljaca koja, kako ističe, negativno utiče na životnu sredinu, budući da raspolaže dokazanim rezervama gasa na konvencionalnim nalazištima.

Gas iz škriljaca, koji se proizvodi korišćenjem metode hidrauličkog lomljenja stijena, steći će status ”kontaminiranog” izvora energije kako bude rastao značaj ekološke agende, smatraju u Gazpromu.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.