Novosti

U Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto industriju


U izgradnju Poslovne zone Ratkovac u Cazinu do sada je uloženo oko pet miliona maraka, a njena osnovna svrha je privlačenje stranih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

Prema njegovim riječima, realizacija ovog projekta odvija se posljednjih nekoliko godina i u tom periodu je okončano kompletiranje zemljišta, obavljena parcelizacija te je u toku izgradnja neophodnih infrastrukturnih objekata, poput kanalizacije i puteva.

Navodi da su gradske vlasti, kada se radi o finansiranju dosad urađenog, imale podršku institucija s viših razina vlasti te međunarodnih organizacija, pišu Nezavisne novine.

“Posao nije u cijelosti završen, jer nas u narednom periodu očekuje proširenje ove poslovne zone, pa je svaka marka s viših razina vlasti dobrodošla”, kaže Ogrešević.

Prema njegovim riječima, u proteklim godinama urađena je potrebna infrastruktura za jednu trećinu ove poslovne zone, gdje je proizvodnju započeo jedan poslovni subjekat koji zapošljava 60 radnika i proizvode izvozi na evropsko tržište.

Uskoro se očekuje početak realizacije još jednog kapitalnog projekta, a radi se o investiciji jedne poznate austrijske kompanije koja se bavi proizvodnjom namotaja za tranfsormatore, generatore i različite tipove motora, a konkretno, u Cazinu će se proizvoditi dijelovi za auto-industriju. U svrhu izgradnje proizvodnih kapaciteta od grada Cazina kupili su oko 50 dunuma zemljišta i nekretnine u Poslovnoj zoni Ratkovac, a vrijednost ove kupovine iznosi 580.000 maraka.

Za razvoj poduzetničkih zona u četiri općine Unsko-sanskog kantona, Vlada USK izdvojila je nedavno 390.000 maraka iz kantonalnog budžeta i ova sredstva biće utrošena kako bi se unaprijedili uslovi poslovanja privrednih subjekata.

Prema riječima Samre Mehić, resorne ministrice privrede, od ovih sredstava 130.000 maraka pripašće Bosanskom Petrovcu, po 80.000 Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok će Cazin dobiti 100.000 maraka.

“U proteklim godinama u svim gradovima i općinama USK formirane su ovakve zone, gdje je privrednicima omogućeno da pokrenu ekonomske aktivnosti uz brojne povoljnosti, kao što su niže cijene za građevinsko zemljište i uređena infrastruktura. Pokazalo se da je na taj način generisano otvaranje velikog broja radnih mjesta i takva praksa biće nastavljena i u budućnosti”, navela je Mehićeva.