Tema u fokusu

Prointer ITSS – timskim radom, znanjem i kvalitetom do pozicije IT lidera


Graditi tim, edukovati kadar i klijentima uvijek nuditi inovativna i kvalitetna rješenja koja će im unaprijediti poslovanje je recept koji je kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity International Group, obezbijedio poziciju IT lidera u Bosni i Hercegovini.

Recept za uspjeh je i „pratiti svjetske trendove, a graditi domaću kompaniju“, poručuju također iz Prointer ITSS, jer se na taj način BiH ucrtava na globalnoj mapi država, koje nude kvalitet i stvaraju klimu da ozbiljni partneri i velika imena ovog biznisa još otvorenije zakorače na domaće tržište.

Prointer – partner godine za Hewlett Packard

O liderskoj poziciji kompanije Prointer ITSS, svjedoči i ovogodišnje priznanje kompanije Hewlett Packard Enterprise (HPE), svjetskog imena u informatičkoj tehnologiji, koja je baš njima dodijelila status partnera godine.

Činjenica je da nije lako ići u korak sa modernim tehnologijama koje se sve brže mijenjaju i sve više napreduju, ali upravo zato mi nikad nismo odustali od kontinuiranog obrazovanja i usavršavanja zaposlenih uz praćenje novih trendova, jer je to sigurna investicija za budućnost. Iz godine u godinu imamo sve više stručnjaka koji stalno unapređuju svoja znanja i stiču sertifikate i licence iza kojih stoje vodeći, globalni IT lideri. Upravo to najviše i jača poziciju kompanije kakva je Prointer, a to je prepoznala i ugledna kompanija HPE, kao i mnogi prije nje“, ističe Gordana Kovačević, direktorica Prointer-a.

Sa svoje dvije kompanije u Sarajevu i Banjaluci, Prointer ITSS se, za nešto više od pet godina postojanja, radom i kvalitetom nametnuo kao sinonim za digitalnu transformaciju u BiH.

 

Status Gold SAP partnera

Projekti i rješenja u oblasti digitalizacije i stvaranja modernog poslovnog ambijenta rezultirali su statusom Gold SAP partnera.

SAP integrisani informacioni sistem koji obuhvata sve korporativne, finansijske, logističke i procese upravljanja ljudskim resursima, Prointer ITSS je uspješno implementirao u Poreskoj upravi, Šumama i Putevima Republike Srpske, a održava ga u Elektroprivredi RS i Elektroprenosu BiH“, naglašava Kovačević.

I u krizi izazvanoj pandemijom COVID-19, kako dalje naglašava Kovačević, prevashodni cilj kompanije bio je da se sačuva kadar, što je glavni preduslov za realizaciju već osmišljenih, ali i novih ideja i projekata.

Kriza je neminovno uticala i na industriju informacionih tehnologija, ali ujedno pokazala da IT sektor zbog svojih kreativnih potencijala i inovativnih rješenja uvijek ima šansu više.

Zaposlili 80 novih stručnjaka

Zato smo nastavili sa novim zapošljavanjem i privukli i nove stručnjake raznih profila. Na taj način smo otvorili vrata svima onima koji žele da rade, uče i oprobaju se u vještinama koje nisu ni slutili da posjeduju. Mislim da s pravom možemo da se pohvalimo da smo u proteklih godinu dana zaposlili skoro 80 novih radnika koji su postali dio naše IT priče upravo zbog stručnosti i talenta“, ističe Kovačević.

Upravo su brojna ograničenja zbog pandemije, stvorila priliku da u mnogo većoj mjeri ukažu povjerenje domaćim snagama i stručnjacima, smatraju u Prointeru i naglašavaju da ih u IT sektoru zaista imaju.

Kao izuzetno važan dio i sadašnjosti i budućnosti, informacione tehnologije postale su segment bez kojeg nema kvalitetnog poslovanja. Stoga će usvajanje i osvajanje globalnih tehnologija, koje treba prilagoditi lokalnim potrebama, biti i dalje misija Prointera.

Vrijeme je da ne samo javni sektor, već i male i srednje kompanije uz vladine podsticaje uvedu savremene tehnologije zarad povećanja produktivnosti. Više niko ne može osporiti da svi zajedno, od najmanjeg do najvećeg biznisa, moramo ulagati u tehnologije i osvajati ih, mnogo više nego do sada“, poručuju iz te kompanije.

Piše: Irena Vasić Dobrić