Novosti

Ekonomski rast Kine mogao bi premašiti cilj


Godišnji ekonomski rast Kine vjerovatno će premašiti očekivani cilj, rekao je kineski potpredsjednik Liu He.

“Od početka ove godine, kineska privreda je nastavila da se oporavlja, a zaposlenost, cijene i međunarodna plaćanja održavaju se na normalnom nivou. Procjenjuje se da će njen rast premašiti očekivani cilj”, rekao je Liu.

Liu je tokom obraćanja na 9. samitu u Hamburgu putem video-linka rekao da će Kina sljedeće godine održati kontinuitet, stabilnost i održivost makro politike i uložiti više napora da stimuliše vitalnost mikro entiteta, stvori dobra očekivanja za tržište i stvori bolje okruženje za mala i srednja preduzeća, velika preduzeća i ona finansirana iz inostranstva.

“Imamo puno povjerenje u kinesku ekonomiju sljedeće godine”, dodao je Liu i naveo da “Kina ubrzava svoju novu strategiju razvoja, paradigmu dvostruke cirkulacije”, javio je danas Kineski međunarodni radio.

Liu je istakao da Kina i Evropa, kao pokretačke snage oporavka svjetske ekonomije, treba da nastave da jačaju pragmatičnu ekonomsku i trgovinsku saradnju u postepidemijskoj eri.

“Treba da zajednički promovišu zelenu i niskougljeničnu transformaciju, produbljuju trgovinsku i investicionu saradnju i održavaju bezbjedan i nesmetan lanac snabdijevanja”, rekao je Liu.