Novosti

EU želi da parira kineskim investicijima na Zapadnom Balkanu 


Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju Global Gateway kojom će se širom svijeta finasirati projekti u oblasti zlelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastrukture kao i jačanje oblasti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da Global Gateway mobiliše do 300 mlrd EUR za evropske investicije u svijetu do 2027. godine.

Početak EU investicione strategije je i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan od 30 mlrd EUR, poručeno je iz Evropske komsiije.

– Global Gateway bi trebalo da promijeni teške prilike u našem neposrednom susjedstvu i svoje rezultate pokazuje još za vrijeme mandata ove Komisije. Ljudi, roba i usluge će se brže i jeftinije kretati – poručio je komesar za proširenje EU Oliver Varheji.

Kada je Zapadni Balkan u pitanju, Varheji naglašava da je riječ o paketu grantova i zajmova od skoro 30 mlrd EUR što je gotovo trećina ukupnog BDP regiona.

On navodi da je povezivanje ovakvog regiona i EU “životna infrastruktura” koja će omogućiti dalji rast, ali i bezbjednost i stabilnost koje “samo Evropa može da ponudi”.

– Plan obuhvata projekte u oblasti puteva i željeznice sa ciljem povezivanja svih glavnih gradova u regionu kako međusobno tako i sa EU. Primjer za to je Autoput mira ili Jadransko Jonski koridor – kaže Varheji.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, dodaje da su zemlje regiona već imale iskustva sa kineskim investicijama i da su im potrebne “drugačije i bolje ponude”.

– Mi smo prisutni i zna se da je naš rad transparentan, dobro rukovođen, da neće dovesti do neodrživih dugovanja, da se se projekti planiraju zajedno sa zemljama partnerima kako bi lokalne zajednice imale stvarnu dobrobit od infrastrukture, ali i da kroz ove projekte dovodimo i privatni sektor koji ne postoji u Kini. U pitanju je prava alternativa – rekla je fon der Lajen.

U Briselu zaključuju da će se oni principi, prioriteti i standardi koji postoje u EU primjenjivati i na investcione projekte širom svijeta.