Novosti

Državna garancija za kredit namijenjen gradnji Bloka 7 TE Tuzla nije zakonita


Ministarsko vijeće Energetske zajednice (EZ) je utvrdilo da državna garancija za kredit namijenjen izgradnji Bloka 7 termoelektrane Tuzla nije zakonita.

Kako su saopćili iz EZ-a, Vijeće je na sjednici održanoj 30. novembra konstatovalo da je Bosna i Hercegovina ovim projektom prekršila obaveze koje je utvrdila ova zajednica. Istaknuto je da je riječ o garanciji koja nije data pod komercijalnim uslovima.

Iz EZ-a su poručili da Bosna i Hercegovina, odnosno FBiH, mora ispraviti greške. Ovakva odluka je donesena nakon što su organizacije za zaštitu okoliša Aarhus centar BiH i Bankwatch u septembru 2018. podnijeli prigovor da Vijeće za državnu pomoć BiH odobri garanciju za kredit od 614 mil EUR od kineske Exim banke.

Tim povodom oglasio se Denis Žiško iz Aarhus centra. Ne misli da će biti ugrožen elektroenergetski sektor ako se ovo energetsko postrojenje ne izgradi.

– Sada imamo i zvaničnu potvrdu da je garancija za kredit nezakonita, tako da se sada otvara i pitanje zakonitosti ugovora sa Gezhoubom (kineska građevinska i energetska kompanija, op. a.). Šta je još potrebno bosanskohercegovačkim donosiocima odluka da napokon prihvate činjenicu da je Blok 7 propala avantura. Strahovi u vezi sa snabdijevanjem Bosne i Hercegovine strujom su prenapuhani. Ako prestanemo rasipati energiju i napokon počnemo ulagati u obnovljive izvore, solar i vjetar, Blok 7 se može lako zamijeniti – izjavio je Žiško.

Pippa Gallop iz Bankwatcha je napomenula da bi Blok 7 “završio kao obaveza za Bosnu i Hercegovinu zbog nerealno niskih cijena uglja korištenih u studiji izvodljivosti i neizbježnog uvoženja takse na emisije ugljendioksida”.

Parlament FBiH je u aprilu 2019. dao saglasnost za ovaj kredit. U Aarhus centru su napomenuli da je EZ dva puta ukazivala Parlamentu Federacije da ne odobri garanciju.