Novosti

Kompanija Blackstone postala najveći vlasnik skladišta na svijetu


Blackstone, jedan od najvećih investicionih fondova na svijetu, investirao je u gotovo svaki segment globalne ekonomije: biomedicinska istraživanja, digitalne isplate, elektrane, lance motela, pa čak i aplikacije za upoznavanje i zabavne parkove kao što je Legoland. Sada je svoju pažnju usmjerio ka skladištima.

Direktor sektora za nekretnine u ovoj kompaniji Ken Kaplan (Ken Caplan) 2019. godine je izjavio da su skladišta najvažnija tema kada su u pitanju investicije, posebno nakon što je gigant privatnog kapitala uložio 18,7 milijardi dolara u otkup 179 miliona kvadratnih metara skladišnog prostora, prenosi sajt Planet Crypto.

Od tada, Blackstone ne prestaje da investira. Do kraja 2020. godine, kompanija je otkupila oko 1,2 milijardi kvadratnih metara “nekretnina namijenjenih za logistiku”, čime je postala vlasnik najvećeg broja skladišta na svijetu.

Ovakvom kupovinom Blackstone se kladi na budućnost elektronskog poslovanja. Što se više budemo oslanjali na online kupovinu, više dobara će biti pakovano, skladišteno, transportovano i vraćano u skladišta. Samim tim, e-commerce prodavac sa najvećim brojem skladišta biće najbolje pozicioniran i moći će da smanji vrijeme isporuka sa nekoliko dana na nekoliko sati, te će imati značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Cilj kompanije Blackstone je da izdaje prostor za skladištenje takvim kompanijama. Izdajući skladišta kompaniji koja ponudi najviše, zarada ovog giganta će rasti kako se ekonomija sve više bude selila na internet. Kako se predviđa, svet će ove godine potrošiti 4,2 biliona dolara na e-commerce.

Do 2025. godine ovaj sektor će prihodovati više od 10 biliona dolara.

Razlog za ovakva predviđanja su dva novonastala trenda – pandemija navodi sve više ljudi da kupovinu obavljaju online, a poremećaj u lancima snabdijevanja doveo je do nestašice zaliha, prenosi Biznis.rs.

Zahvaljujući tim trendovima, apsorpcija kapitala u logističkom sektoru, koji uključuje i skladišta, dostigla je rekordne visine.