Italijanska investicija u BiH: Uskoro ćemo prodavati i u Americi

Italijanska investicija u BiH: Uskoro ćemo prodavati i u Americi

Italijanska fabrika “Provud” u Mrkonjić Gradu, koja se bavi proizvodnjom ploča od furnira, tapaciranog namještaja i ostalih proizvoda, pozitivan je primjer kako može uspješno da se posluje u BiH, izjavio je načelnik ove opštine Dragan Vođević nakon obilaska ovog pogona.

“Sve pohvale za rukovodstvo firme, radnici su zadovoljni uslovima i platom. Mi smo tu da im pružimo podršku i da razgovaramo o poteškoćama, o nabavci repromaterijala i o proširenju kapaciteta ove fabrike”, rekao je Vođević novinarima.

Direktor ove fabrike Tuliso Moreno naveo je da posluju šest godina u prostorijama bivšeg pogona “Manjača” u Mrkonjić Gradu, da trenutno imaju 142 radnika i da proizvode dijelove za stolice za kancelarije.

On je naglasio da je njihov plan da za naredne dvije godine povećaju kvalitet proizvoda.

“Već izvozimo 80 odsto našeg proizvoda, prodajemo u Evropi i za vrlo kratko vrijeme prodavaćemo i u Americi. Mnogo smo investirali u mašine, u cijeloj Evropi ne postoji firma koja posjeduje sve mašine koje mi imamo. Klijenti sada traže nas, a ne mi njih”, rekao je Moreno.

On je pojasnio da je njihova proizvodnja podijeljena u tri dijela, imaju pogon za presovanje, za obrezivanje proizvoda i za tapaciranje.

“Svaki dan izvozimo po jedan kamion robe, nadam se da ćemo sljedeće godine izvoziti po dva kamiona. Svaki mjesec obradimo oko 400 metara kubnih drveta, a planiramo oko 800 metara kubnih”, rekao je Moreno.

Izrazivši zadovoljstvo radnicima, Moreno je istakao da unazad godinu dana povećavaju plate, te da im je plan da povećaju broj radnika na 200 i da dostignu neto platu od minimalno 1.000 KM.

On je dodao da je jedini problem što u BiH ne mogu pronaći sve sirovine koje im trebaju, pa ih moraju kupovati u Rusiji, Kini.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.