Novosti

Softić: Rast BDP-a potvrda oporavka privrede


Makroekonomske projekcije Centralne banke govore da BiH ove godine bilježi značajan oporavak privrednih aktivnosti, da ukazuju na industrijski, odnosno BDP rast od 5,8%, izjavio je guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

– Ove projekcije pozitivne su i za narednu godinu i iznose 3,9% BDP-a – rekao je Softić novinarima u Sarajevu uoči otvaranja konferencije “Ekonomist: Svijet u 2022”.

On je potvrdio da je inflacija prisutna i u svijetu i u BiH, ali je izrazio nadu da to neće dugo potrajati.

Softić je naveo da se današnja konferencija prvi put održava u BiH, a da je ranije bila u Srbiji i Hrvatskoj.

– Koncept konferencije zamišljen je tako da se kroz javnu i konstruktivnu diskusiju nosilaca javnih funkcija, privrednika, donosilaca odluka, kao i ekonomskih i finansijskih eksperata analizira protekla godina, situacija u vezi sa panedmijom virusa korona, političko, privredno i socijalno stanje u BiH sa fokusom na ideje, te razmotre izazovi u idućoj godini – naveo je Softić.

Direktor kompanije Color media communications Robert Čoban predstavio je izdanje magazina Ekonomist za BiH, te ocijenio da će današnji reprezentativni skup dati doprinos u sagledavanju političke i ekonomske budućnosti BiH, ali i cijelog regiona.

U Sarajevu se danas održava konferencija “Ekonomist: Svijet u 2022.” čiji je cilj da se konstruktivnim dijalogom predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice daju analize i pogledi na privredni i politički ambijent, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u cjelosti.

Konferencija je okupila vodeće ekonomske eksperte, privrednike i nosioce najviših javnih funkcija, kao i predstavnike diplomatske zajednice u BiH.