Novosti

Shell mijenja ime i seli u Ujedinjeno Kraljevstvo


Dioničari naftnog diva Royal Dutch Shell danas su glasali za odobravanje planova za firmu da revidira svoju pravnu i poreznu strukturu i premjesti svoje sjedište u Ujedinjeno Kraljevstvo iz Nizozemske.
Anglo-nizozemska firma je rekla da je pojednostavljenje njene dvojne porezne strukture osmišljeno kako bi ojačalo konkurentnost, ubrzalo planove energetske tranzicije i pomoglo da se raspodjela dobiti dioničarima učini jednostavnijom.

Preliminarni rezultati u petak ujutro pokazali su da je 99 posto dioničara koji su glasali putem opunomoćenika podržalo posebnu rezoluciju, izvijestio je Reuters, uz 58 posto prebrojanih glasova.

Službeni zbroj se očekuje kasnije, iako se smatra da je malo vjerojatno da će promijeniti ishod. Za usvajanje prijedloga potrebno je odobrenje najmanje 75 posto glasova.

Prijedlog predviđa i da će firma izbaciti “Royal Dutch” iz svog imena i postati “Shell PLC”. Prelazak u London iz Haaga očekuje se početkom sljedeće godine.

Prijedlog je uslijedio nekoliko sedmica nakon što je američki hedž fond “Third Point” objavio kupovinu većeg udjela u “Shellu” vrijednog 750 miliona dolara.

“Third Point” je tražio da se “Shell” podijeli u nekoliko kompanija koje bi privukle investitore, a koji zbog ekoloških razloga i zabrinutosti klimatskim promjenama napuštaju ulaganja u slične kompanije.