Novosti

Malim i srednjim preduzećima u ZDK milion maraka za jačanje konkurentnosti


U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori sa 58 malih i srednjih preduzeća kojima su putem javnog poziva Ministarstva za privredu dodijeljeni poticaji za jačanje konkurentnosti u iznosu do 20.000 KM za što je ukupno izdvojeno 1.072.000 KM.

Resorni ministar Zlatko Jelić rekao je da Vlada i ovo ministarstvo dugi niz godina rade na stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje novih investicija i zapošljavanje kroz program jačanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća sa potencijalom za rast i izvoz.

Naveo je da je ova vlada proteklih godina pokrenula neke od pionirskih programa poticaja kao što je subvencioniranje administrativnih troškova za izgradnju proizvodnih objekata, refundacija početnih investicija za obrtnike i stare zanate, izgradnja infrastrukture i suprastrukture, podrška programima razvojnih agencija te uspostavljanje povoljnih kreditnih linija putem Kreditno-garancijskog fonda Vlade i komercijalnih banaka.

– U 2021. podržali smo gospodarstvo sa 3,1 mil KM, a ako tome dodamo povoljnu kreditnu liniju preko BBI banke od 8,8 miliona i kreditnu liniju KGF-a od 1,5 mil KM, koju smo plasirali preko ASA banke, ukupna sredstva za podršku gospodarstvu ove godine iznosi 13,4 mil KM. Podrška je utoliko značajnija jer dolazi u vrijeme pandemije virusa korona, tako da će malim i srednjim preduzećima olakšati investicije i redovno poslovanje – rekao je Jelić.

Ministarstvo za privredu nedavno je objavilo dodatni javni poziv za dodjelu sredstava za jačanje konkurentosti na koji se mogu prijaviti kompanije koje su ranije dostavile nepotpune prijave, tako da će u konačnici iznos podrške za jačanje konkurentnosti dostići 1,4 mil KM.

Jelić je istakao da je ovo najveći iznos podrške privredi od 2018. godine te da program ima odlične efekte jer će se sa 1,07 mil KM, koliko je dodijeljeno današnjim ugovorima, podržati ukupna investicija od 4,7 mil KM, saopšteno je iz Press službe ZDK.