Priče bonitetno pouzdanih

Sberbank BH oficijelni pokrovitelj Pouzdanosti 2021


U ovoj, po mnogo čemu unikatnoj, krizi izazvanoj koronavirusom još jednom su se testirale vrijednosti odgovornog i kvalitetnog vođenja privrednih subjekata. Upravo ih je zato važno istaknuti, kao i kompanije koje nose laskavu titulu bonitetne pouzdanosti koja nosi prednosti, ali i određene odgovornosti i obaveze. Tradicionalno, a ove godine po sedmi put, Poslovne novine i bonitetna agencija LRC realizuju projekat „Pouzdanost 2021”, uz podršku Vanjskotrgovinske komore BiH i Sberbank BH d. d. Sarajevo, koji promoviše upravo ove kompanije, o čemu se govorilo na danas održanoj press konferenciji u Sarajevu.

Projekat „Pouzdanost 2021” realizuje se upravo u vrijeme jake političke i ekonomske krize i cilj mu je staviti u fokus ekonomiju i istaći uspješne privredne subjekte koji redovno izmiruju svoje obaveze prema dobavljačima i zaposlenima, likvidni su i solventni te su poželjni poslovni partneri. Kroz projekat „Pouzdanost 2021” komuniciraće se kompanije sa kojima je sigurno poslovati, jer predznak bonitetne pouzdanosti koji nose potvrđuje da u periodu od najmanje godinu dana neće imati finansijskih poteškoća.

Najveća domaća bonitetna agencija LRC izdaje certifikate privrednim subjektima zasnovane na analizi finansijskih izvještaja i ostalih ekonomskih parametara na osnovu kojih je moguće sa visokim stepen vjerovatnoće procijeniti da se radi o finansijski pouzdanom partneru.

Danas je privilegija biti bonitetno pouzdan, pogotovo jer se zna da iza ocjene boniteta koju dodjeljuje bonitetna kuća LRC stoje jasni, precizni i strogi kriteriji kojima se ne može manipulisati. Upravo zato gotovo cijeli bankarski sektor koristi platformu LRC-a kako bi provjerio svoje poslovne klijente”, rekao je Emil Kučković, član Uprave LRC Group.

Spomenimo da je u porodicu bonitetno pouzdanih kompanija ove godine ušlo tek 11,84% kompanija. Da je teško bilo održati kontinuitet visoke ocjene boniteta tokom pet godina govori podatak da je ovakvih privrednih subjekata tek 4%. A isti postotak je i onih koji su prvi put ispunili zahtjevne evropske standarde.

Institucionalnu podršku projektu i ove godine dala je Vanjskotrgovinska komora BiH i predsjednik Ahmet Egrlić, koji je na press konferenciji istakao:

Već duži niz godina Vanjskotrgovinska komora BiH daje punu podršku projektima Poslovnih novina i LRC-a, među kojima je i projekat Pouzdanost, koji je od izuzetne važnosti kada je u pitanju poslovanje bh. kompanija i uspostavljanje partnerstava sa drugim kompanijama.

Biti pouzdan znači biti od povjerenja, što je u današnjim uslovima poslovanja od neprocjenjive vrijednosti. Postati, ali i opstati bonitetno pouzdan nije lako i to najbolje znaju upravo bh. kompanije koje su svakodnevno suočene sa brojnim izazovima i poteškoćama u svom radu. Uprkos nezahvalnim uslovima poslovanja, bh. kompanije su prepoznatljive po snazi, upornosti i kvalitetu te nas odlični rezultati koje ostvaruju još više raduju.

Stoga i mi u Vanjskotrgovinskoj komori BiH nastojimo biti pouzdan partner svojim članicama, ali i svim ostalim bh. kompanijama čije interese zastupamo.

Posebnu važnost projektu ove godine dala je Sberbank BH d. d. Sarajevo koja je kao partner pripremila i posebne ponude za bonitetno pouzdane, posebno mala i srednja preduzeća kojih je i najviše u ukupnom broju bonitetno pouzdanih. O tome je govorio Vedran Peršić, direktor sektora Marketing i komunikacije:

­­­­­­­­­Izgradnja povjerenja počiva na iskrenosti, autentičnosti i dosljednosti. Projekt Pouzdanost je korak u tom smjeru, jer javno komunicira kompanije su vrijedne povjerenja. Sberbank BH je ponosna što je dio projekta i daće svoj doprinos u daljoj izgradnji bh. poslovne zajednice.

Alena Ahmetspahić-Fočo, direktorica projekta „Pouzdanost 2021”, pojasnila je da će kampanja o ovim uspješnim kompanijama trajati do maja 2022. godine. Tokom tog perioda vlasnici i menadžeri bonitetno pouzdanih firmi imaće priliku da se upoznaju i ostvare poslovnu saradnju tokom planiranih pet B2B susreta. Svemu će prethoditi konferencija pod nazivom „Pouzdanost 2021 – Magic of Innovation”. I ovaj put inspirativna predavanja govornika i diskusije istaknutih panelista obilježiće cjelodnevnu konferenciju, koja će se održati 21. decembra u hotelu Tarčin Forest Resort i na kojoj će se kompanijama sa visokom ocjenom boniteta uručiti certifikati i zvijezde boniteta.

Kako je istaknuto na press konferenciji, početkom slijedeće godine biće dostupno i štampano specijalno izdanje Poslovnih novina u kojem će biti rangirano 3000 bonitetno pouzdanih kompanija i date analize određenih privrednih djelatnosti u kojima je najveći broj upravo ovih uspješnih kompanija.