Novosti

Porsche planira gradnju fabrike baterija u Njemačkoj


Porsche planira izgradnju fabrike baterija u Rojtlingu, na jugu Njemačke, objavio je u petak partner njemačkog proizvođača sportskih automobila za baterije Celfors.

Lokacija je izabrana zbog povoljnog položaja i blizine partnera u razvoju i industrijskoj proizvodnji baterija, ističu u kompaniji.

– Fizička blizina što većeg broja partnera u projektu ključan je uslov za naš brzi uspjeh – istakao je poslovni direktor Celfors Groupe Markus Graef, prenosi Blic.

Fabrika bi trebala da ima kapacitet od 100 megavat sati godišnje koji bi, prema ranijim najavama, trebao biti dovoljan za hiljadu automobila, a proizvodnja bi trebala početi 2024. godine.

Porše je već najavio da planira proizvodnju baterija, ali čekala se njegova odluka o lokaciji fabrike.

Fabrika će dobiti subvencije u ukupnom iznosu 60 miliona eura, pri čemu će dvije trećine novca stići iz savezne blagajne, a ostatak iz proračuna savezne države Baden-Vurtemberg.

Porše ima udio od 72,7 posto u Celfors Grupi, a ostatak drži Kastomcels, svojevrsna kompanija Instituta Fraunhofer. U razvoju baterijskih ćelija sudelovao je i njemački hemijski koncern BASF, napominje dpa.