Priče bonitetno pouzdanih

Bosna-Niless d.o.o.: Za stabilnost privrede BiH iznimno važna zdrava konkurencija koja će ponuditi bolji kvalitet usluga


Uprkos izazovima koje su donijeli pandemija koronavirusa, kao i izazovi kada je u pitanju zakonsko uređenje u Bosni i Hercegovini, pojedine domaće kompanije uspjele su ostati bonitetno pouzdane u posljednjih nekoliko godina. Među njima je i kompanija Bosna-Niless d.o.o Lukavac koja se nalazi se među 18 posto bonitetno pouzdanih tri godine u kontinuitetu.

Primarna djelatnost firme je proizvodnja, remont i servis mašina i uređaja, uključujući generalni remont bagera, drobiličnih postrojenja, pogonskih strojeva, generalni remont, obrada i montaža reduktora do 1500W i izrada potpuno novih reduktora.

Bonitetna pouzdanost firme je došla sama, kao rezultat pravilnog planiranja, postepenog razvoja i profesionalnog odnosa prema radnicima, kupcima, dobavljačima i naravno redovno ispunjavanje poreskih obaveza”, izjavila je Mirela Burgić Jašarević, dipl.ing.arh. suvlasnik i zamjenik direktora firme Bosna-Niless d.o.o. u razgovoru za ”Poslovne novine“.

Burgić Jašarević navodi kako se od samog osnivanja, razvoj firme Bosna-Niless odvija postepeno, u skladu sa strateškim i operativnim planom i vizijom osnivača.

Danas posjedujemo sopstveni proizvodni prostor od 800 kvadratnih metara i kroz sve godine postojanja firme, više od 80 posto svih prihoda je uloženo je u razvoj i opremanje firme. Zbog specifične oblasti kojom se firma bavi, kupovina novih mašina i izgradnja novih proizvodnih pogona je samo jedan dio razvoja kompanije”, kazala je Burgić Jašarević.

 

Bonitetna pouzdanost jedini ispavan put u razvoju firme 

Istakla je kako su upravo radnici najveći pokretač razvoja firme.

Danas firma zapošljava oko 20 radnika, koji su stalno angažovani na svim poslovima u proizvodnji. Svi naši radinici su izuzetno stručni, profesionalci koji su lojalni firmi, nevjerovatno posvećeni svim poslovima koje su radili. Potvrda ovome je veliki broj izvršenih remonta na kojima nismo imali nikakve reklamacije u toku dosadašnjeg rada. Timski rad, profesionalnost i posvećenost svakom poslu kao novom izazovu, najveća su tajna uspjeha naše kompanije“, kazala je Burgić Jašarević.

Istakla je kako je bonitetna pouzdanost koja je prepoznata tokom poslovanja firme, ako se može računati kao statistički skup svih gore nabrojanih elemenata razvoja, za kompaniju je jedini ispravan put u razvoju firme.

Nakon više od dvije decenije od osnivanja, Bosna-Niless je danas respektabilna firma i po tehničkoj opremljenosti i po stručnosti uposlenog kadra, sa bogatim iskustvom i stalnim razvojem proizvodnog procesa i programa”, rekla je suvlasnica kompanije.

U ovom momentu firma je bazirana na remontu i servisu mašina i uređaja za domaće kompanije, koje uveliko zavise od ovakvih firmi za kontinuitet svog poslovanja.

Zbog specifičnosti usluga koje pružamo, konstantno imamo velike, složene i zahtjevne poslove remonta pogona, koji isključivo zahtijevaju iskustvo i stručnost našeg tima. Kvalitet obavljenih poslova remonta, često uslovljen brzim rokovima za izvršenje, je konstanta koja nas prati tokom godina poslovanja. Ne možemo reći da smo bolji od konkurencije, ali uz pravilan planski razvoj, sa novim tehnološkim mogućnostima, nadamo se da ćemo ostati prepoznati kao ravnopravan partner svim ostalim firmama u mašinskom sektoru”, dodala je Burgić Jašarević.

Podsjetila je kako su njihovi krajnji korisnici sve firme koje posjeduju proizvodni program, mašine i uređaje, mehaničkog i automatizovanog procesa proizvodnje, a kojima je potreban remont mašina i uređaja, kao i njihovo održavanje.

Za stabilnost privrede BiH ključna zdrava konkurencija 

Neki od krajnjih korisnika su: Fabrika cementa Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, Rudnici “Kreka” u Tuzli, Rudnik krečnjaka”Vijenac” Lukavac, Arcelor Mittal Zenica, EFT Rudnik i termoelektrana Stanari, Xella BH, Elektroprivreda BiH.

Ove firme koje koriste naše usluge čine najveći dio proizvodne djelatnosti u BiH, pa je uloga naše kompanije, zajedno sa svim ostalim kompanijama u ovom sektoru, ključna za jačanje BH privrede. Ono što je najbitnije za stabilnost privrede BiH je zdrava konkurencija, koja će ponuditi bolji kvalitet usluga, a uspjeh je jedino zagarantovan ako nastavimo udruživanje sa svim firmama u metaloprerađivačkom sektoru, koje omogućava stvaranje ambijenta za poboljšanje i održivosti tržišta”, rekla je Burgić Jašarević.

Pandemija koronavirusa, koja je izbila krajem 2019. godine i proširila se na cijeli svijet, odrazila se i na ekonomiju kako na globalnom, tako i domaćem nivou, pogotovo kada je u pitanju proizvodni sektor.

Najveći udar su imale upravo male porodične firme kao naša, u kojima su dvije generacije jedne porodice radile ‘rame uz rame’ iz dana u dan. U decembru 2020. godine, usljed komplikacija izazvanih koronavirusom, preminuo je osnivač kompanije. Osim ogromnog porodičnog gubitka oca, na nasljednike je stavljen teret i izazov nastavka poslovanja”, kazala Burgić Jašarević.

Istakla je kako su se planovi za budući razvoj, u samo nekoliko dana, pretvorili se u planove za očuvanje radnih mjesta i stabilnost poslovanja.

U 2021. godini radili smo pod konstantnim pritiskom dokazivanja stručnosti i do sada stečenog iskustva. Planovi za budućnosti isključivo zavise od toga da naša država konačno prepozna potrebu za stvaranje uvjeta i ambijenta za industrijsku proizvodnju i počne raditi na uklanjanju ograničenja u zakonskim rješenjima, i omogući lakši i brži pristup evropskim fondovima. Uz izuzetan tim naših stručnih radnika, preduzeće Bosna-Niless neće imati nikakvih problema da nastavi kontinuirani rast i razvoj, sa povećanjem prihoda i novim zapošljavanjima u budućnosti”, zaključila je Burgić Jašarević.

Firma Bosna-Niless d.o.o. Lukavac osnovana je 1996. godine. Osnivač firme je Zijad Burgić, diplomirani inženjer mašinstva, koji je prije osnivanja firme gotovo dvije decenije radio kao vodeći inženjer u Tvornici transportnih uređaja Tuzla (TTU Tuzla). Poslijeratna društvena i privredna tranzicija učinila je to da su velike državne proizvodne kompanije postale tržišno nestabilna preduzeća, te su stručnjaci iz različitih oblasti napravili odluke o osnivanju privatnih kompanija.

Piše: A. P.