Novosti

Izvoz iz BiH na kraju godine 14 mlrd KM


Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić izjavio je da će izvoz BiH do kraja godine biti rekordan, što se nije dogodilo u posljednjih 20 godina, te da će iznositi oko 14 mlrd KM.

– Taj rast izvoza nam ne smije davati previše optimizma, jer je to u globalnim konstelacijama još nedovoljno i nije nešto što nas može zadovoljiti – istakao je Egrlić.

On je naveo da je rast izvoza BiH u 11 mjeseci veći za 29% u odnosu na isti period prošle godine, te naglasio da je veći čak i od rekordne 2019. godine, te da taj rast iznosi 3,3 mlrd KM, što je zaista značajno.

Prema njegovim riječima, za rast izvoza uglavnom je zaslužna povećana potražnja sa jedne strane u EU, kao ključnom tržištu BiH, a sa druge strane poremećeni lanci snabdijevanja, tako da je roba sa Dalekog istoka postala preskupa.

– Transport brodovima je porastao za oko pet puta u prethodnih nekoliko godina, tako da to Balkan stavlja u centralnu poziciju kada je riječ o lancima snabdijevanja – rekao je Egrlić novinarima u Sarajevu.

On je ponovio da je ova i sljedećih nekoliko godina jedna od istorijskih šansi za BiH da razvije ekonomiju, ukoliko se rastereti privreda, podstakne otvaranje novih kapaciteta i tako podigne konkurentnost firmi iz BiH i njihovih proizvoda.

– Bez ekonomije neće biti ni ljudi, a znamo da naši mladi, obrazovani, sposobni ljudi napuštaju BiH, da pronalaze radna mjesta širom Evrope, posebno u Austriji i Njemačkoj. Mi, ako nastavimo ovim trendom i dopustimo da nam odlaze mladi, postaviće se pitanje za šta će se političari boriti i da li će ta borba imati ikakvog efekta – upozorio je Egrlić.

On je izrazio nadu da će političari u BiH, uz podršku međunarodne zajednice, uspjeti da prevaziđu razlike u stavovima i da će u fokus staviti ekonomiju zemlje.

– Nadam se da će oni shvatiti i da će prevazići te probleme. Ono što mi u Komori očekujemo, da će naredna godina imati i dalje trend rasta izvoza, jer već vidimo najave za nove dodatne ugovore koje kupci iz inostranstva nude našim proizvođačima – rekao je Egrlić.